Snart ska lodjur och vargar spåras – dina observationer kan behövas för att uppskatta stammarna

Den sista helgen i januari, mellan den 27:e och den 28:e, ordnas ett evenemang för spårning av stora rovdjur i Egentliga Finland. Syftet med evenemanget är att med hjälp av observationerna uppskatta lodjurs- och vargstammarna.
Evenemanget ordnas av Finlands viltcentral Egentliga Finland och Finlands jägarförbund Egentliga Finlands distrikt.
Man kan delta i evenemanget som privatperson eller till exempel som en del av ett evenemang som samordnas av en jaktförening.
– Observerade spår efter stora rovdjur rapporteras till de lokala rovdjurskontaktpersonerna. Med evenemanget vill man säkerställa att det kommer in tillräckligt med högklassiga observationer för uppskattningarna av lodjurs- och vargstammarna, säger jaktchef Jörgen Hermansson från Finlands viltcentral.
Observationerna är till nytta
En rovdjursobservation kan vara en visuell observation av ett djur eller en observation av spår, spillning, kadaver eller klösmärken.
Meddela detaljerna och den exakta positionen för din observation till den lokala rovdjurskontaktpersonen genast efter händelsen.
Myndigheterna och viltförvaltningen, såsom polisen och Finlands viltcentral, använder observationerna som stöd för beslutsfattandet.
De används också för att förebygga skador orsakade av stora rovdjur, till exempel vid fördelningen av rovdjursstängsel och annat skyddsmaterial. Iakttagelserna kan också användas för att bedöma behovet av skolskjutsar.
Då man stöter på ett hotfullt djur
Om man stöter på ett stort rovdjur på en gårdsplan eller betesmark är det skäl att försöka driva bort det med höga ljud eller genom att tydligt visa att det finns en människa på plats.
Ett sådant möte ska anmälas till en rovdjurskontaktperson. Om ett stort rovdjur beter sig hotfullt, närmar sig människor eller inte flyr efter att ha sett en människa, ska man ringa nödcentralen.
Kontaktuppgifterna till rovdjurskontaktpersonen i ett visst område hittar man på viltcentralens hemsidor.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.