Förflytta dig till innehållet

Snart produceras Finlands första vin – Riesling mognar nu i Nagu

Maja Meurman
Par står i växthus bland vinrankor.
Nu mognar de första Riesling-druvorna i Finland. Vinrankorna i Herman Haapmans och Annika Blåfields växthus växer i snabb takt.

Nu är det möjligt att vittna historia på vingården Paradis i Nagu, för just nu mognar Finlands första Riesling- och Cabernet Sauvignon-druvor.

Under ett års tid har företagarparet Annika Blåfield och Herman Haapman själva planterat 4000 vinrankor, och i höst ska de producera Finlands första vin av ädeldruvor odlade i Finland.

– Det känns häftigt, konstaterar Haapman.

I Finland producerar många gårdar vin på bär och äpple, men Paradisgården i Nagu är den första att odla ädla druvsorter som ska göras till vin.

Förutom Riesling och Cabernet Sauvignon odlar paret Pinot Noir, Merlot, Sémillon och Cabernet Blanc.

Man håller växande vindruvor i sin hand.Maja Meurman
Inte en enda av Riesling-rankorna dog under vintern, trots att växthuset inte värms upp.

Haapman och Blåfield tror inte att folk har förstått att man faktiskt kan odla vindruvor i växthus här.

– Det vi har gjort kräver nog mycket mod, en aning galenskap och ett stort startkapital, säger Haapman.

Haapman och Blåfield sålde sin villa i Vanda för att ha råd med projektet.

– Vi båda är ganska orädda människor och provar gärna nya saker. Det värsta som kan hända är att det inte lyckas, säger Blåfield.

Tills vinproduktionen sätter i gång får de inkomster från sitt nyöppnade kafé och sin butik, försäljning av plantor samt under vintersäsongen genom att hyra ut förvaringsutrymme för båtar.

Vinsamlarens drömflaska

På Haapman och Blåfields vingård kommer det så småningom att produceras 10 000 vinflaskor årligen. Under det första året är siffran ändå mellan 100 och 200 flaskor, vilka kommer ha en hög prislapp på sig.

– Flaskorna kommer att numreras och som Finlands första vin vara en samlares dröm. En flaska producerad under det första året kommer att kosta runt 300 euro.

Haapman har själv studerat vinproduktion i femton år, men kommer ta hjälp av professionella bekanta i början av processen. Han och Blåfield lär sig kontinuerligt mer, och reser under vintrarna till franska och italienska vingårdar.

Par inne i kafé.Maja Meurman
Annika Blåfield och Herman Haapman sålde sin villa och inledde ett enormt projekt. Här står de i sitt nyöppnade kafé

En del av komplexet öppnat

Blåfield och Haapman satsar inte bara på vinproduktion, utan öppnade redan vid midsommar ett kafé och en butik på den 260 år gamla gården.

Nästa år kommer ett av växthusen bli till ett konstcentrum kombinerat med en botanisk trädgård, där besökare får lära sig om de olika druvsorterna och beundra 80 andra växtarter, från bananträd till palm.

Konstcentrumet kommer rymma verk av ungefär 15 konstnärer, och ha temat ”paradis”.

Därtill vill paret bygga en slags altan på en andra våning inne i växthuset, där kunder kan njuta av sol, värme och några glas skumpa redan i april.

– Det här kändes från början som en plats där allt vi är får plats, säger Annika Blåfield, som är fotograf och inredare i grunden.

Under det senaste året har hon och Herman Haapman, även han till yrket fotograf, dessutom blivit bland annat lantbrukare, vinodlare, byggare, bagare, husbilsbloggare och egenföretagare.

Växthus med vinrankor och sittplatser.Maja Meurman
Här ska konst och vin mötas. Besökare får se på modern konst och bekanta sig med de olika vinrankorna i ett av växthusen.
Hönor.Maja Meurman
På paradisgården bor även några Eva-hönor och en Adam-tupp. De får gå fritt på den stora gården och bli matade av besökare.

Har gjort allt själva

För att förverkliga sin vision på det halvhektar stora området jobbar företagarparet nästan dygnet runt. I höstas gick tiden åt att städa, medan de under våren byggt och odlat i stort sett allt.

– Varje liten tomat och vindruva har gått genom våra händer. Vi har planterat kring 10 000 plantor själva, berättar Blåfield.

Nu bär det tunga arbetet frukt – både bokstavligen och bildligt.

Vinrankorna växer flera centimeter om dagen och kunderna bedårar det nyöppnade kaféet och butiken.

– Vi får energi att fortsätta jobba hårt av all positiv respons.

Paret berättar att många kunder har sagt att deras våfflor är de godaste i världen och att en besökare hade gråtit då hen såg hur vackert stället är.

Tomater i skål och bakelser med jordgubbar på.Maja Meurman
På gården odlas även jordgubbar, chili, paprika och tomater.

Finland blir officiell vinproducent

Förutom det fysiska arbetet som gjorts på vingården har paret sett till att Finland ska bli godkänt som ett av EU:s vinproducerande länder.

För tillfället är Finland en av de få europeiska länder som inte klassas som vinproducent. Det innebär att drycker gjorda av vindruvor inte får kallas för vin och att man inte får sälja vin utomlands eller direkt till kunder.

– Jag skickade in ett medborgarinitiativ om att ändra på saken, och till sist kom det med i regeringsprogrammet. Genom våra egna vinodlingar kunde vi bevisa att det går att odla ädelt vin i Finland, berättar Haapman nöjt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter