Förflytta dig till innehållet

Snart kan man besöka Eremitaget i Åbo — VR-glasögon visar konstverken tydligare än i verkligheten

A.Savin/Wikimedia Commons
palats

Tema på utställning i Åbo. Eremitaget är ett av världens största museer. Det ligger i S:t Petersburg och grundades år 1764. På bilden ses Vinterpalatset, som är en del av Eremitaget.A.Savin/Wikimedia Commons

Tema på utställning i Åbo. Eremitaget är ett av världens största museer. Det ligger i S:t Petersburg och grundades år 1764. På bilden ses Vinterpalatset, som är en del av Eremitaget. Foto: A.Savin/Wikimedia Commons


Den 20 november ordnas Eremitagets dag på Wäinö Aaltonens museum i Åbo. Då diskuteras museers betydelse för stadsutveckling.
Seminariet gästas av flera internationella talare, bland annat den prisbelönte arkitekten Hani Rashid (Asymptote Architecture, New York) som berättar om det som pågår inom internationell museiarkitektur.
Dimitri Ozerkov, kurator för nutidskonst vid Eremitaget i S:t Petersburg, presenterar aktuella expansionsprojekt vid museet samt berättar om museets satsningar inom nutidskonst. Biträdande museidirektör Paul Mosterd från Hermitage Amsterdam berättar om att ställa ut Eremitagets samlingar för den västeuropeiska publiken.
Under eftermiddagen ordnas en paneldiskussion med Matthias Hamann, direktör för museisektorn i Köln, Andrzej Hoja, kurator för stadsmuseerna i Gdansk, Paul Mosterd samt Kimmo Levä, vikarierande direktör för museitjänster i Åbo.
Besökarna kan även bekanta sig virtuellt med Eremitaget i S:t Petersburg. En utställning där man kan kika in i museet med VR-glasögon öppnas samma dag.
Eremitaget är ett av världens största museer och dess samlingar består av cirka tre miljoner föremål och konstverk. Med hjälp av VR-glasögonen tas utställningsbesökarna till Galleriet för forntida måleri, som är en av museets 365 salar. I galleriet finns en nyklassisk skulpturutställning, som innehåller bland annat verk av Antonio Canova från slutet av 1700-talet.
Kritvita marmorskulpturer varvas med 86 vaxmålningar som porträtterar antikens konstliv, samt med späckade ornamentmönster på valv och väggytor.
Man kan röra sig i museet och betrakta konstverken på nära håll – till och med noggrannare än vad man kan göra i verkligheten.
Den virtuella utställningen är öppen tills vidare och utställningstiden bekräftas senare.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter