Snart förtöjs Viking Lines fartyg med sugkoppar i Åbo – få passagerarhamnar har samma teknik


Kajen vid Viking Lines passagerarterminal pålas inför byggandet av den automatiska fartygsförtöjningen. Foto: J-O Edberg
I fortsättningen ska det gå snabbare och smidigare att förtöja Viking Lines fartyg när de anlöper Åbo hamn. Repen ersätts av ett automatiskt förtöjningssystem där sex stora sugkoppar drar in fartyget till kajen vid förtöjningen.
Åbo hamns och Viking Lines gemensamma projekt har nu avancerat så långt att byggnadsarbetet vid kajen har startat. För tillfället pålas områdena där anläggningen med de sex sugkopparna ska installeras, sugkopparna är två meter breda och en meter höga.
Pålningen omfattar 24 stycken nästan 70 meter långa stålpålar. De dunkas ner i leran under kajen för att ge en stabil grund för anläggningen.
Snabbare och säkrare
Senast vid årsskiftet är det meningen att den automatiska förtöjningen ska tas i bruk. Systemet som kallas Automooring används vid förtöjningen av Viking Grace och nybygget Viking Glory som sätts i trafik nästa år.
Systemet är däremot inte anpassat för Amorella som ersätts av Glory.
Enligt Markku Alahäme som är teknisk direktör i Åbo hamn finns det två orsaker till att man investerar i den automatiska förtöjningen.
– Systemet gör att det går snabbare att förtöja fartyget, det tar cirka 30 sekunder att förtöja det vid kajen och 15 sekunder att lossa det. Det är en fördel då fartygen är bara en kort tid i hamnen och tidtabellen är stram, säger Alahäme.
– En annan fördel är att säkerheten förbättras då det inte behövs människor vid kajen som förtöjer fartygen med rep, man sparar dessutom kostnader, säger Alahäme.

Snart blir repen onödiga då Viking Grace börjar förtöjas med sugkoppar. Foto: J-O Edberg
Den automatiska förtöjningen gynnar också miljön.
– Kaptenen behöver inte använda fartygets motorer i lika stor utsträckning som man gör nu eftersom förtöjningen går smidigare. Det sparar bränsle och minskar utsläppen, säger Alahäme.
Rep behövs ännu i hårda vindar
Men helt utan rep klarar man sig inte. I hårda vindförhållanden kan sugkopparna inte användas.
– Gränsen går vid vindhastigheter på 13–14 meter i sekunden. Blåser det hårdare än så måste fartygen förtöjas med rep, säger Alahäme.
System med automatisk förtöjning av fartyg finns för tillfället i bara några få passagerarhamnar. Västra hamnen i Helsingfors är utrustad med tekniken som används för Tallinks fartyg Megastar på Tallinnrutten.
Finansieras med EU-pengar
Anläggningen i Åbo hamn kostar tre miljoner euro. 30 procent av kostnaderna finansieras med bidrag från EU.
Anläggningen ingår i utvecklandet av infrastrukturen i Åbo hamn, ett projekt som delvis finansieras med EU-pengar. Totalkostnaderna är åtta miljoner euro.
I projektet ingår också ombyggnaden av Tallink Siljas område för fordonstrafiken till och från fartygen. Dessutom har man installerat en anläggning på Viking Lines fordonsplan som mäter längd, höjd och vikt på tunga fordonskombinationer. Mätningen underlättar lastningen av fordonen ombord på fartygen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.