Snart dags för lokalt brända sopor – äntligen

”Brännverket placeras i Oriketo” var rubriken i ÅU i mars 2005, när stadsfullmäktige i Åbo efter en lång och hetsig debatt röstade för att det nya avfallsförbränningsverket eller kraftvärmeverket, som skulle ersätta den uttjänta förbränningsanläggningen i Oriketo, skulle byggas på samma ställe, trots hårt motstånd bland invånarna i närheten.
42 av 67 ledamöter röstade för Oriketo, medan 25 ledamöter ville ha byggförbud och rekreation på området i stället.
Motståndarna ville att Toppå skulle utredas som alternativ placeringsort.
Många ledamöter ville ha sin avvikande åsikt till beslutet inskriven i protokollet.
I dag skriver vi mars 2019 och fjorton år senare saknar regionen fortfarande ett fungerande kraftvärmeverk, där det som återstår av hushållens sopor efter sortering kan brännas för att ge lokal eller regional energi och elektricitet.
I väntan på att den nya anläggningen i Korvenmäki i Salo ska börja producera fjärrvärme och elektricitet skickas soporna som uppkommer i regionen till andra anläggningar i Finland och utomlands för att producera energi där.
Av tvång har de skickats bort från Åboregionen redan i många, många år.
Att köra de 350 000 soppåsar med brännbart avfall, som varje vardag transporteras till någon av avfallscentralerna som bedrivs i Sydvästra Finlands avfallsservices regi, någon annanstans i stället för att effektivt omvandla dem till energi och el i regionen är precis så galet som det låter.
Först ska de mellanlagras, sedan ska de köras med långtradare till en annan del av landet eller till ett annat land, sedan bränns de där och gynnar andra genom att energin och elen som produceras används i kraftvärmeverkets närregion.
Det blir inte mindre galet av att Åboregionen i stället har varit tvungen och fortsatt är tvungen att ordna sin energi- och elproduktion på annat sätt.
Men ifjol i maj fick det nya ekokraftverket sitt miljölov, som innebär att högst 120 000 ton brännbart avfall per år kan omvandlas i anläggningen till fjärrvärme och el.
Så gott som hela den långa vägen mot det nya ekokraftverket i Korvenmäki har kantats av konflikter, som på olika sätt har fördröjt processen att bygga ett nytt kraftvärmeverk.
En sopförbränningsanläggning är ingenting som någon vill ha på sin bakgård, även om anläggningen numera går under namnet ekokraftverk.
Ett färskt konfliktexempel är från början av mars i år, då flera regionala avfallshanteringsbolag inklusive Sydvästra Finlands avfallsservice kräver ersättningar av energibolaget Fortum (Yle.fi 1.3.2019).
Företagen anser att Fortum har gjort sig skyldigt till avtalsbrott år 2017 i samband med projektet om det nya ekokraftverket i Korvenmäki, då bolaget trots sin tidigare offert vägrade göra upp ett avtal enligt den.
Fortums offert var redan godkänd och parterna förhandlade om detaljerna, då Fortum drog sig ur.
Tingsrätten i västra Nyland behandlar avfallshanteringsbolagens ersättningskrav på drygt 720 000 euro som bäst.
Mycket har hänt inom sophanteringen på de fjorton år som har gått sedan debatten gick het i fullmäktigesalen i Åbo om var det nya kraftvärmeverket skulle byggas.
Förbrännings- och reningstekniken har gått framåt, liksom sopsorteringen, som i dag är av helt annan kaliber än den var år 2005.
I och med bland annat plastsorteringen har mängden brännbart avfall minskat.
Det betyder också att verksamhetsförutsättningarna för ett ekokraftverk har förändrats.
Samtidigt räknar bolaget bakom den nya anläggningen att den totala avfallsmängden kommer att öka, trots effektivare sortering.
Man konstaterar också att även om alla skulle sortera sitt avfall perfekt, kan allt samhällsavfall ändå inte återanvändas som material med nuvarande teknik.
Det kommer att vara en glädjens dag både för Åboborna och för alla andra som bor och verkar i regionen den dag då ekokraftverket i Korvenmäki är så långt att det kan slå upp sina portar och ta emot regionens sopbilar.
Går allt enligt nuvarande planer är det om två år.
Brännbart hushållsavfall är en allt för dyrbar resurs att forsla bort och därför måste den tas tillvara lokalt eller regionalt.
Kanske vi år 2021 kan säga ”äntligen”, då vi slänger den lilla soppåse som finns kvar efter att vi har sorterat bort allt som kan användas på annat sätt.
Det är nästan dags att börja räkna dagarna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.