Förflytta dig till innehållet

Snart avgörs det vem som bestämmer om kyrkans pengar de kommande fyra åren

Arkiv

Arkiv

Kyrkoherden Mia Bäcker betonar vikten av att rösta i församlingsvalet för att kunna vara med och påverka hur den egna församlingen ser ut. Foto: Patricia Torvalds


Barn- och ungdomsverksamhet, begränsade resurser och svenskans ställning är några frågor som kandidaterna från Åbo Svenska Församling (ÅSF) vill lyfta fram i församlingsvalet.
– De som väljs in nu får vara med och utse dem som ska sitta i Kyrkomötet där de riktigt stora frågorna avgörs och därför är det viktigt att rösta, konstaterar kyrkoherde Mia Bäck.

Frågor som berör medlemmarnas vardag engagerar

Det är inte stora valfrågor utan personligt engagemang som lockar folk till att rösta i församlingsvalet, tror Petra Lindblad som ställer upp för valmansföreningen Liv och gemenskap i församlingen.
– Många blir intresserade eftersom de har barn och unga med i verksamheten, konstaterar hon.
– Något som delar folk är samkönade äktenskap och kyrkans resurser, hur ska vi använda våra pengar och var ska vi spara, sammanfattar Bäck.

Petra Lindblad vill att föräldrar med barn ska kunna delta i gudstjänster och evenemang utan att behöva ordna med barnvakt. Foto: Patricia Torvalds

Mycket fokus på barn och unga

För Susanne Björkman, kandidat för Församlingen nära dig, är ÅSF:s fortsatta självständighet, tillgången till Domkyrkan och ungdomsverksamheten viktiga valfrågor.
Precis som Björkman vill även Lindblad poängtera vikten av verksamhet för barn och unga. Speciell fokus vill hon lägga vid att föräldrar ska ha möjligheten att ta med sig sina barn på de evenemang som församlingen ordnar.
– Det har ett mervärde att barn och vuxna gör saker tillsammans, anser hon.
Viktigt för ÅSF är även att försvara svenskspråkiga församlingsmedlemmar i det gemensamma kyrkofullmäktige där ÅSF har fyra platser av 51.
– Det viktiga är att påminna om att vi finns. All den service som samfälligheten ger till finska församlingar ska också ges till oss, förklarar Bäck.

Valet är medlemmarnas möjlighet att påverka

I det förra församlingsvalet röstade endast 14,6 procent av de röstberättigade vid ÅSF.
Lindblad tror att ökad information om vad församlingen och de olika organen gör kan öka folks vilja att ta sig ut och rösta.
Missnöjda församlingsmedlemmar har ofta valt att lämna kyrkan i protest men Björkman anser att det här är fel väg att gå.
– Det här är en möjlighet att påverka vilken sorts kyrka man vill ha i framtiden. Om man skriver ut sig kan man inte längre vara med och påverka, betonar hon.

Susanne Björkman arbetar med att köra färja i Houtskär och för henne betyder församlingen gemenskap, trygghet, trevliga människor och traditioner. ÅU foto.

Inga egentliga skillnader mellan valmansföreningarna

De två valmansföreningarna som ställer upp kandidater vid ÅSF är Liv och gemenskap i församlingen och Församlingen nära dig men det råder inga stora intressekonflikter mellan de två föreningarna.
– Ärligt talat så tror jag inte det är så stor skillnad, vi går mot samma mål, konstaterar Björkman.

Möjlighet att bekanta sig med kandidaterna

På torsdagen klockan 17 har alla intresserade möjligheten att träffa ÅSF:s kandidater i Aurelia-huset i Åbo. Syftet med träffen är att församlingsmedlemmar på ett avslappnat sätt ska kunna bekanta sig med de olika kandidaterna.
– Det kommer folk från båda listorna och så bjuds det på sött och salt, berättar Bäck.

Församlingsvalet
Valdagen är 18 november.
Förhandsröstningen pågår 6-10 november.
Förtroendevalda sitter en mandatperioden på fyra år.
Beroende på vilken församling man är medlem i röstar man i ett eller två val.
Personer som är medlemmar i en församling som ingår i en kyrklig samfällighet väljer representanter både till ett gemensamt kyrkofullmäktige och ett församlingsråd medan medlemmar i självständiga kyrkor endast röstar i ett kyrkofullmäktigeval.
En kyrkligsamfällighet består av minst två församlingar som bland annat gör upp strategier och fattar beslut gällande fastigheter och finansiering i ett gemensamt kyrkofullmäktige.
Kyrkliga samfälligheter är vanliga i större städer.
Församlingarna i Åbo och S:t Karins utgör en kyrklig samfällighet.

Patricia Torvalds

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter