Snart är Gadolinia jämnat med marken – nybygget ska ha högre våningshöjd och förenas med andra ÅA-byggnader

I mars är universitetsbyggnaden Gadolinia borta. Den nya fastigheten, som ska vara en del av kvarteret Stjärnan, börjar byggas i sommar.
”Nya Gadolinia”, som fastigheten än så länge kallas, ska ha högre våningshöjd, utvidgas lite och förenas med Åbo Akademis bibliotek Boktornet och Handelshögskolan.
Den nya byggnaden väntas stå klar i slutet av 2024.
Rivningsarbetet försenades en aning till följd av att mängden asbest var större än väntat.
Arbetet inne i byggnaden är klart och nu börjar ytterväggarna rivas med grävmaskiner.

Källarvåningarna och den lägre delen av fastigheten bevaras
Fastighetschefen på Stiftelsen för Åbo Akademi Mika Soinio berättar att planerna för den nya byggnaden är långt gångna.
– Vi kommer att släppa bilder av planen i slutet av månaden. I planerna har vi värderat den gamla byggnadsmodellen, säger han.
Den lägre delen av fastigheten, där bland annat kårrestaurangen funnits, och källarvåningarna kommer att bevaras.
Den nya byggnaden kommer att ha en våning färre än den gamla, eftersom våningarna görs högre, medan byggnadens höjd består. En av orsakerna till att byggnaden behövde rivas var de låga våningshöjderna.
Dessutom var tekniken föråldrad och byggnaden i övrigt i dåligt skick.

Den nya fastigheten kommer främst att användas av Åbo Akademi, men även av andra aktörer. Det kommer bland annat att finnas kontor, en studentrestaurang och andra studie- och hybridlokaler.
Det kommer inte att finnas laboratorier, som i Gadolinia.
– Vår verksamhet stödjer Åbo Akademi och byggnaden utformas därmed till stor del enligt akademins behov.
Koldioxidneutrala fastigheter 2025
Mika Soinio säger att hållbarhet är en viktig princip i projektet. Materialet som rivs ska till största del återvinnas och det finnas solpaneler på den nya byggnaden.
– Målet är att vi ska bli koldioxidneutrala 2025. Vi har satsat på grön el och jordvärme i många av våra fastigheter och kompenserar för den icke-förnybara energin vi använder genom att bland annat låta plantera träd, säger Soinio.
När Åbo Energi övergår till förnybar energi kommer även Stiftelsen för Åbo Akademis fastigheter att vara så när helt koldioxidneutrala.
– I bygget har vi dessutom valt att tillämpa RTS-certifikatets villkor. Det innebär att projektet ska förverkligas på ett miljövänligt sätt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.