Förflytta dig till innehållet

Snart är en av sommarens höjdpunkter här – kräftsäsongen inleds

Linnea de la Chapelle/SPT
kräftor på ett fat
Mindre än 10 procent av kräftorna som fångas i Finland är flodkräftor. Resten är signalkräftor som klassas som skadliga.

Klockan 12 på söndagen inleds kräftsäsongen. För många finländare hör kräftfiske och kräftskivor till sommarens höjdpunkter.

Enligt forskarna ser fångsterna för signalkräftornas del ut att bli god i år. Årligen fångas det cirka 3,5 miljoner kräftor i Finland. Av dem är över 90 procent signalkräftor och mindre än 10 procent flodkräftor.

Det är fritidsfiskarna som står för merparten av fångsterna och de kommersiella kräftfångsterna utgör bara cirka en fjärdedel av totalfångsterna.

Mest kräftor finns det i vattnen i Tavastland, Birkaland och Egentliga Finland. Flodkräftfångsterna är störst i Östra och Mellersta Finland.

Signalkräftor får inte planteras ut i Finland

I Finland förekommer det flod- och signalkräftor. Signalkräftan kommer från Nordamerika och klassificeras som en skadlig, främmande art.

Att signalkräftor och kräftpest sprids utgör den största faran mot den starkt hotade flodkräftan. Spridningen av kräftpest kan förhindras genom att man desinficerar, torkar eller fryser ner kräftfiskeredskapen innan man flyttar dem från en del av ett vattenområde till ett annat, eller mellan sjöar.

Betesfisken ska dessutom alltid komma från det vattenområde i vilket man fiskar kräftorna. Fisk från andra vatten måste frysas ner i tre dygn före användning. Det kan också vara klokt att använda skilda kräftmjärdar för varje sjö.

Signalkräftan är klassificerad som en skadlig främmande art inom hela EU. Det har gjorts upp ett förvaltningsprogram för signalkräftan. Enligt det här programmet är det tillåtet att nyttja signalkräfta och bedriva handel, men signalkräftor får inte planteras ut eller odlas, eller ens korta tider uppbevaras i sump utanför sitt fångstområde.

Utplantering av flodkräftor är tillåtet men kräver alltid tillstånd.

Vattentemperaturerna avgör hur säsongsstarten blir

Hur fångsterna blir i början av säsongen beror på vattentemperaturerna. Då försommaren varit varm har kräftorna hunnit byta skal och djuren rör aktivt på sig.

En sval försommar kan bidra till att skalbytet ännu är på hälft och honorna kan bära på rom eller yngel vilket i sin tur bidrar till att kräftorna inte rör så mycket på sig.

Se till att ha kräftfisketillstånden i skick och märk dina mjärdar!

  • För kräftfiske behövs alltid vattenägarens tillstånd.
  • En fiskare i åldern 18–69 år ska ha betalat fiskevårdsavgiften. De som har hunnit fylla 65 år före den 31.12.2023 är befriade från fiskevårdsavgiften.
  • Mjärdarna ska märkas med flöten som når minst 5 centimeter över vattenytan.
  • Mjärdarna ska förses med kräftfiskarens namn och kontaktuppgifter samt redskapsmärke, om vattenområdets ägare förutsätter ett sådant.
  • För olaglig fångst av flodkräftor kan man dömas att erlägga flodkräftans skyddsvärde, som är 50 euro per kräfta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter