Förflytta dig till innehållet

Snackade samhällsfrågor vid barndomshemmets matbord – nu vill hon arbeta för studerandes väl på riksnivå

Helmi Andersson från Åbo Akademis Studentkår är nyinvald i Finlands studentkårers förbunds styrelse. Foto: Stefan Holmström


Det behövs inte bara satsningar på studerandes mående – man får inte glömma de anställda vid universiteten, säger Helmi Andersson, styrelsemedlem i Åbo Akademis Studentkår ÅAS.
– Jag vill arbeta för mer resurser för både studerande och de anställda på universiteten. Om personalen inte mår bra så gör inte heller de studerande det, säger Andersson, som nyligen blev invald i styrelsen för Finlands studentkårers förbund FSF för år 2019.
Flera år av nedskärningar märks. Andersson påminner om den undersökning Studenthälsan publicerade i fjol: Andelen diagnostiserade depressioner och ångestsyndrom bland studerande har ökat betydligt sedan år 2000.
– Det är inte bra att unga stressas och blir utbrända då de ännu ska orka i arbetslivet, säger Andersson, som kommer från Korpo.
Hon är den första ÅAS-representanten i FSF:s styrelse på över tjugo år. Den förra var Susanna Korpivaara (då Takkunen), år 1997.

Kändes naturligt att vara med och påverka

Andersson, 22, studerar nationalekonomi. Ämnesvalet var en följd av nyfikenhet och sund skepticism, en vilja att försöka förstå hur saker och ting hänger ihop, säger hon.
– Jag har alltid varit intresserad av samhället och möjligheten att få påverka min omgivning.
Först blev Andersson aktiv inom sin ämnesförening SF-klubben, sedan blev hon invald i ÅAS-styrelsen. Där har hon svarat för studierelaterade ärenden och högskolepolitik samt internationella ärenden.
– Jag har vuxit upp i en familj där man diskuterat politik och aktuella frågor vid matbordet.
Därför kändes det naturligt att vara med och påverka också i den akademiska världen.
– Det känns kanske lite ”corny”, men jag vill jobba med något som känns meningsfullt och gör samhället lite bättre. Jag drömmer ändå inte om en karriär inom politiken.

Val och EU-ordförandeskap

I december blir det utbildningsdagar i Helsingfors, tillsammans med avgående FSF-styrelsen och kanslipersonalen i Helsingfors. Styrelseuppdraget är ett heltidsjobb, vilket också innebär en flytt till Helsingfors.
– Jag ser framförallt fram emot att få jobba med frågor som berör studentrörelsens riksdagsvals- och regeringsprogramspåverkan samt med frågor som berör avgiftsfri utbildning.
Andersson hoppas att utbildningsfrågor får en synlig roll i riksdagsvalet, likaså klimatfrågor.
– Det ska bli intressant att få arbeta med de här frågorna på nationell nivå, särskilt då det blir valår. Det märks redan nu i form av olika vallöften.
Nästa höst kommer Finlands EU-ordförandeskap också att innebära en hel del intressebevakning, säger Andersson.

Studielivet har blivit mycket hårdare

Om det är något som borde förändras är det den övergripande icke-förlåtande atmosfären där folk får dåligt samvete för att de inte tänjer sig tillräckligt, säger Andersson.
– Människor på höga positioner borde inte ge en bild av att de har övermänsklig ork, säger hon, och hänvisar till hur förre partiordföranden Touko Aalto (Grön) brände ut sig.
Andersson ogillar också det tillspetsade idealet om hur studietiden ska vara en tung period då man genomlider sina fem år, bara ätande makaroner.
– Det är en skadlig bild. Vi ska ju inte bara lära oss men också kunna växa som människor och hitta rätt plats i samhället.

”Jag ser ambitiösa unga – inte lata studerande”

Skärpta krav på snabba examina är svåra, då man därtill ska hinna på utbyte, göra praktik, samt skaffa vänner och bygga sociala nätverk.
– Sedan ska också dina betyg och avhandlingen vara så bra att de duger för arbetsmarknaden.
Studielivet har dessutom blivit mycket hårdare, säger Andersson, som utdömer den stereotypa uppfattningen om ”lata” studerande.
– Det jag ser omkring mig är ambitiösa unga som försöker jonglera med studier och jobb och dessutom ska hinna tänka på sitt eget välmående.
 

FSF

Finlands studentkårers förbund är en studentorganisation som representerar drygt 130 000 studerande i Finland.
Alla studentkårer vid universiteten i Finland är medlemmar i FSF.
FSF:s arbete styrs av de beslut som fattas på förbundsmötet, där samtliga studentkårer är representerade.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter