Förflytta dig till innehållet

Snacka sex på svenska – snart får Svenskfinland en grupp nya sexualrådgivare

Privat
Sexualterapeut Patricia Thesleff säger att Finland är en verklig föregångare vad gäller utbildning inom sexologi.

För första gången någonsin utbildas nu en grupp sexualrådgivare på svenska i Finland. Utbildningen startade förra veckan och om ett år ska Svenskfinland få 14 nya sexualrådgivare som kan bistå såväl individer som par med sin expertis.

Arrangör för utbildningen är Sexpo-stiftelsen och som utbildningsansvariga fungerar sexualterapeuterna Patricia Thesleff och Anna Kolster-Weckström.

— För den svenskspråkiga sexualrådgivningen i Finland tar vi nu ett jättekliv framåt. Självfallet finns det svenskspråkiga rådgivare redan nu som studerat på finska, men genom att utbilda på svenska möjliggör vi för många fler att ta del av utbildningen, säger Thesleff.

— För många inom den gruppen har språket varit ett hinder som gjort att man i åratal velat utbilda sig men inte haft möjlighet att göra det i sitt eget hemland.

Deltagare från hela Svenskfinland

Sexpo gjorde ett försök att starta en svenskspråkig sexualrådgivarutbildning redan för omkring sju år sedan. Försöket misslyckades ändå eftersom man inte fick tillräckligt många deltagare.

— Nu tog en privatperson kontakt med Sexpo och undrade om det var möjligt att försöka få ihop till en utbildning, säger Thesleff.

Sexpo beslutade att försöka få ihop en tillräckligt stor grupp för att kunna genomföra en virtuell utbildning och försöket lyckades. Bland deltagarna finns nu personer från hela Svenskfinland, allt från Åland till Österbotten.

”Är jag normal?”

Efter den ettåriga utbildningen kan deltagarna titulera sig som sexualrådgivare, alltså rådgivare som erbjuder hjälp i sexualrelaterade frågor.

Skillnaden mellan sexualrådgivare och sexualterapeuter är att de senare har studerat längre.

— Sexualrådgivare är grundutbildningen som alla går. Då de studerande i den här gruppen blir färdiga kan de välja att studera vidare till terapeuter, säger Thesleff.

För klientens del är den största skillnaden vanligtvis under hur lång tid man träffar den sakkunniga. En rådgivare träffar man vanligtvis upp till fem gånger, medan sessionerna med en terapeut ofta går mer in på djupet och därmed pågår under en längre tidsperiod.

Om cirka ett år får Svenskfinland alltså 14 nya sexualrådgivare, finns det ett behov av dem alla och deras tjänster?

— Verkligen, speciellt nu i epidemitider. Coronan belastar både individer och par, och det ser vi väldigt tydligt inom både den rådgivning och den terapi vi erbjuder. Köerna växer och folk mår allt sämre.

Pixabay
Enligt sexualterapeut Patricia Thesleff söker ofta personer i förhållanden hjälp själva, även om det i många fall skulle vara bättre att också partnern eller eventuella flera partner deltog i sexualrådgivningen. Foto: Pixabay

Thesleff säger att alltfler singlar i epidemitider söker hjälp för att de känner sig ensamma då tidigare spontant flirtande på krogen eller uppiggande dejter i vintermörkret plötsligt försvunnit. För personer i förhållanden är det däremot avsaknaden av egentid som ger upphov till ett ökat hjälpbehov.

— Man jobbar hemifrån, partnern gör detsamma och kanske även barnen är hemma dagtid. Allt flyter ihop och man vet inte längre var man ska hitta en plats att vara själv en stund, vilket också kan påverka ens tankar kring kroppen, förhållandet och sexualiteten.

Ofta söker personer i förhållanden hjälp själva, även om Thesleff säger att det i många fall skulle vara bättre att också partnern eller eventuella flera partner skulle delta i rådgivningen.

Ämnena som folk söker hjälp för kan variera mellan högt och lågt, och Thesleff betonar att det inte finns något problem som är för konstigt för att ta upp.

— Den absolut vanligaste frågan som de flesta som söker hjälp vill ha svar på är om de är normala. Många tror att de är udda exempelvis om sexlusten tryter, om de har problem med att få orgasm eller svårigheter med att få stånd. Men nej, det är inte alls onormalt.

Finland en ledare inom sexologiutbildning

Hur utbildningens framtid ser ut är ännu oklart. Thesleff tror inte på att det kommer att bli en årlig utbildning, men hon säger att Sexpo har kapacitet att ordna den flera gånger ifall det finns ett intresse från deltagarhåll.

Utbildningen kostar omkring 3 600 euro inklusive moms och deltagare ska själva ansvara för finansieringen.

Eftersom det tidigare visat sig vara svårt att få ihop tillräckligt stora svenskspråkiga grupper i Finland säger Thesleff att Sexpo också riktar blickarna mot nordiska grannländer.

— Finland är en verklig föregångare vad gäller utbildning inom sexologi, så det kan hända att vi i framtiden genomför utbildningen med blandade grupper från flera nordiska länder. På så vis kan vi få ihop tillräckligt stora grupper, samtidigt som vi får sprida den finländska kunskapen över landets gränser.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter