Förflytta dig till innehållet

Snabbare vaccintakt då Åbo börjar dela ut vaccindoser till företagshälsovården i maj

Ari Sundberg/SPT
en spruta
I maj kan arbetsgivare i Åbo börja beställa vaccinationer till sina anställda.

I maj kan arbetsgivare i Åbo börja beställa vaccinationer till sina anställda. Vaccinationerna utförs av företagshälsovården och arbetsgivarna får ekonomisk ersättning av Folkpensionsanstalten.

– Flera arbetsgivare har önskat sig den här möjligheten. Många smittfall uppdagas på arbetsplatserna och det kan bli dyrt för arbetsgivaren om arbetstagaren är sjuk eller tvingas vara hemma på grund av symptom, säger Laura Saurama, ekonomi och förvaltningsdirektör vid Åbo stad.

– Då flera vaccinerar, blir vaccinationstakten också snabbare, säger Jutta Peltoniemi, ansvarig överläkare för smittsamma sjukdomar vid Åbo stad.

Åbo vaccinerar just nu invånarna i mässcentret, med undantag för de som bor på åldrings- eller servicehem eller vårdas på institutioner. Personalen i mässcentret är inkallad från andra enheter och staden köper även vaccinationstjänster av privatföretag, så att arbetshälsovården börjar vaccinera minskar på trycket.

Vaccindoserna fördelas i vanlig ordning enligt THL:s anvisningar, det vill säga enligt ålders- och riskgrupperna (se faktarutan längre ner). Det vill säga, en arbetsgivare kan inte vaccinera den som inte är i grupperna som har rätt till vaccin.

Oklart hur stora mängder vaccin som ges

Exakt hur stor mängd doser som fördelas till företagshälsovården är inte klart ännu, enligt Mikko Pietilä, chefsöverläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

– Vi behöver ännu mera information om bland annat åldersgrupperna.

Ett faktum är också att alla som arbetar i Åbo inte är invånare i staden. Sjukvårdsdistriktet delar ut en del av doserna till resten av kommunernas företagshälsovård och Åbo stad resten.

– Vi har flera stora arbetsgivare vars anställda bor i andra kommuner. Det skulle inte vara rättvist att dela ut alla doser via staden, för då skulle vaccinationstakten för invånarna kanske minska, säger Pietilä.

Robot rycker in för att minska telefonköerna

En annan nyhet är att roboten Leila, som nu sänder textmeddelanden med vaccineringstider till 60–64-åringar, ska börja dela ut tider till alla invånare.

– Den som vill ha vaccinet kan anmäla sig på förhand och sedan skickar roboten ett textmeddelande med en tid till vaccination så fort det är möjligt, säger Sauramo.

Två tredjedelar av 65–69-åringar i Åbo har fått vaccin. Enligt Peltoniemi är målsättningen att merparten av dem som fyllt 60 ska ha fått vaccin i slutet av april.

– Sedan börjar de som fyllt 50 vaccineras efter valborg, säger Peltoniemi.

Vaccinationsordningen

Vaccinationsordningen i Finland ser ut så här: Först riskgrupper, personal som vårdar coronapatienter inom social- och hälsovården och äldre personer. Sedan resten av befolkningen enligt åldersgrupp: först 60–69-åringar och därefter 50–59-åringar, 40–49-åringar, 30–39-åringar och 16–29-åringar.

Kommunerna kan sköta vaccinationerna i samarbete med till exempel serviceproducenter inom företagshälsovården. Åbo hör till dem som planerar dela ut doser till företagshälsovården från och med början av maj.

FPA betalar ersättning till arbetsgivarna för vaccinationer som getts inom företagshälsovården.

Källor: THL, FPA, Åbo stad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter