Förflytta dig till innehållet

Smittskyddsläkare Peltoniemi om det försämrade coronaläget i Åbo: ”Alla platser där människor samlas utgör en risk”

Incidensen i Åbo är långt över 300. Fallen väntas stiga åtminstone den här veckan, innan verkningarna av de senaste begränsningarna märks i statistiken. Smittskyddsläkare Jutta Peltoniemi säger i starka ordalag att vuxna, speciellt på arbetsplatser, måste skärpa sig.

Totalt 381 coronavirussmittor registrerades i Åbo under vecka 10 (8–14 mars).

Liksom i huvudstadsregionen har incidensen stigit under de senaste veckorna, och är enligt uppgifterna från igår 350 nya fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dygnen.

Cirka 1 500 Åbobor är i karantän.

– Läget i Åbo är allvarligt. Epidemin accelererar kraftigt och smittfallen ökar fortfarande, säger Jutta Peltoniemi, ansvarig smittskyddsläkare.

Ett av problemen är enligt Peltoniemi att vuxenbefolkningen har alltför mycket kontakter.

– Jag hoppas att man senast nu tar situationen på allvar, så vi inte blir tvungna att ytterligare strama åt de redan stränga begränsningarna och rekommendationerna.

Stark rekommendation om distansarbete  

Arbetsplatser, privat kvällsumgänge och fortsatta smittor inom familjekretsen är fortfarande de vanligaste smittkällorna.

– Alla använder inte munskydd eller visir på arbetet. Alla arbetsplatser har nu anledning att se över behovet av att arbeta på plats. Om det är absolut nödvändigt bör varje enhet se till att säkerhetsåtgärderna är tillräckliga, säger Peltoniemi.

Smittor har i en viss utsträckning konstaterats även bland barn i daghems- och lågstadieåldrar, men dessa leder endast sällan till fortsatta smittor. Nya smittfall har uppdagats i ett tiotal av stadens daghem och skolor.

En viss del av smittorna kommer även från utlandet.

Som i Helsingfors har smittfallen ökat i vissa stadsdelar i Åbo. Men Peltoniemi påminner om hur en liknande spik i december kunde fås under kontroll genom att sprida information riktad till olika språkgrupper.

– När läget är så dåligt som det är nu kan smittan fås var som helst. Alla platser där människor samlas utgör en risk.

En som bär på viruset kan börja smitta andra 48 timmar innan några symptom uppvisar sig.

Spårningsarbetet försvåras

Begränsningarna som infördes förra veckan märks ännu inte i smittalen, utan märks vanligtvis cirka två veckor senare.

Därför väntas Åbo se en ökning både i antalet smittor och i incidenstalet under den här veckan.

Virusvarianten har förändrat den epidemiologiska lägesbilden också i Åbo, och smittorna sprids ännu lättare än tidigare.

Varianten gör också smittspårningen svårare, just nu spåras 60 procent av fallen i Åbo. Cirka 40 procent av smittkällorna är alltså okända.  

Spårningsarbetet försvåras när fallen stiger i den takt de gör, säger Peltoniemi.

Tveka inte att söka dig till vård

Trots att antalet fall nu är högre än någonsin i Åbo, är det inte orsak att direkt jämföra nuvarande smittläge med våren, i och med att testningspolicyn var annorlunda då, säger Peltoniemi. Nu testas allt fler.

– Men det pågår en kraftig ökning av coronafallen i Åbo. Vi vill få ner den kurvan, säger Peltoniemi, och uppmanar än en gång särskilt alla vuxna att minimera sina kontakter, och söka sig till test.

Om du känner av symptom så som feber, andnöd och svaghet ska du direkt söka dig till vård istället för att vänta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter