Smidiga sätt att rösta betyder mycket jobb i kulisserna – ”Väldigt tids- och arbetskrävande”

När förhandsvalet pågår levereras det varje kväll lådor med förhandsröster till Raseborgs stadshus i Ekenäs. Där sätts de bakom lås och bom.
– Av säkerhetsskäl säger jag inte var, säger kanslisekreterare Johanna Söderlund.
Hon fungerar som centralvalnämndens sekreterare och är i praktiken den som arrangerar valet i Raseborg.
Tidsvis på heltid
Söderlund börjar förbereda valet redan ungefär ett halvår innan.
– Det handlar om att boka lokaler, samla studerande och pensionärer som kan jobba som valförrättare och bereda ärenden som har med valet att göra till stadsstyrelsen. En månad före och en vecka efter går 100 procent av min arbetstid till valet fast jag har några som hjälper till. Så det är väldigt tids- och arbetskrävande.
Valet kostar inte staden annat än i arbetstid. Jutitieministeriet bekostar valprocedurerna enligt kommunens invånarantal.
– Vi har valbestyrelser, personer utsedda av stadsstyrelsen, som åker hem till väljare som inte kan ta sig till röstning på förhand eller på valdagen och de far också exempelvis till sjukhus, serviceboenden och liknande och ordnar röstning där under förhandsröstningsperioden. Det tycker jag är en bra service, säger Söderlund.
Nu är förhandsröstningen avslutad och man väntar på att de sista rösterna ska levereras.
– Vid det här laget har de flesta förhandsrösterna kommit till oss men det kommer fortsättningsvis ett 100-tal förhandsröster från utlandet av personer som röstat där men som angett Raseborg som sin senaste adress i Finland.
Totalt 8 015 personer har röstat på förhand i Raseborg, av dessa var 6 726 från Raseborg och 604 från andra kommuner. 431 personer röstade utomlands och 74 hemma. Resten är anstaltsröstare, det vill säga personer som röstat ombord på fartyg och per brev.
När förhandsrösterna väl kommit till oss på staden är det inte längre så mycket som kan gå fel.
I Raseborg har man som under tidigare val kunnat förhandsrösta i Ekenäs, Karis, Pojo och en dag i Bromarv. Man har också ordnat förhandsröstning på garnisonen där cirka 240 röster avlades. Nytt för i år var att man kunde förhandsrösta också i Tenala, vilket enligt Söderlund var ett lyckat drag.
– Vi har också en valbuss. Jag är glad att vi inte också har förbindelsebåtar som vi måste ordna röstning på, säger hon med ett leende och en syftning västerut.
På stadshuset sorteras valsedlarna enligt röstningsområde. Förhandsrösterna av personer som röstat i Raseborg men bor på annan ort skickas till väljarens hemkommun med posten.
Man plockar också ut följebrevet ur kuvertet med röstsedeln och kollar att allt ser ut som det ska.
– Risken för att någonting går fel faller mycket på valförrättarna. De måste till exempel komma ihåg att stämpla röstsedeln, annars är den ogiltig. När förhandsrösterna väl kommit till oss på staden är det inte längre så mycket som kan gå fel.
Förhandsrösterna tas emot fram till klockan 19 på fredag. På lördag kommer man från Nylands valkrets för att hämta Raseborgs förhandsröster för att räkna dem.
– Det är bara i kommunalvalet och välfärdsområdesvalet som vi räknar rösterna själva lokalt. I nationella val görs det inte.
”Måste man rösta?”
Söderlund säger att valförrättarna är duktiga på att föra vidare responsen från vallokalerna.
– Det finns alltid de som är fundersamma och frågar vad det händer med deras röst och som kommenterar valförrättandet.
För Söderlund blir det här sjunde valet hon är med om att arrangera i Raseborg, så det går delvis på rutin.
– Man ska vara förberedd på att få frågor från A till Ö som ”Måste man rösta?” ”Får man ett straff om man inte röstar?” Det kan också handlar om nedriven valreklam eller om att det måste plogas utanför biblioteket. Men det tyngsta är kanske att det är många små delar som ska passa i ett stort pussel.
Hon tycker att det är roligt att få vara en kugge när demokratins hjul snurrar men samtidigt är valdagen ett välkommet avslut.
– Det är roligt att få vara med på ett hörn men jag brukar vara ganska trött på valdagen. Egentligen känner jag mest att det är skönt att det är över.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.