Man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att kännetecknet för en levande stad är ett levande centrum

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kim Lund. Journalist på ÅU
Låt mig säga det direkt: Arkitekt Rickard Rambergs examensarbete” Nagu Kyrkbacken 365 – en framtidsvision för en livskraftig skärgårdsstad” är briljant.
I tisdagens ÅU presenterade han sina tankar om ett tättbebyggt centrum där bostäder, butiker och matställen står sida vid sida och gör Nagu till en skärgårdsort med småstadsprägel.
I och för sig behöver man inte vara någon Einstein för att förstå att kännetecknet för en levande stad är ett levande centrum.
Men inom Pargas stad verkar man inte ha riktigt att insett detta faktum. I Nagu har man i stället planerat och dragit dyrbar kommunalteknik till Hemsundet och Finby tre och två kilometer från Kyrkbacken.
Tomterna ligger utspridda långt ifrån varandra och detaljplanen saknar totalt ambitionen att förstärka centrums roll, skriver Ramberg och det är lätt att hålla med.
Boendet förutsätter att man har bil. Det rimmar illa med försöken att göra Pargas mera klimatneutralt, samtidigt som det blir lättare att köra bort från Nagu för att handla då man ändå sitter i bilen.
I Pargas är situationen inte mycket bättre. Bostadsområdena i till exempel Storäng och Ljusudda ligger hopplöst för långt borta för att gynna Malmen och inte heller planerna på ett nytt bostadsområde i Norrby stöder ett levande centrum.
Vilka konsekvenser det nya köpcentrumet vid Segelrondellen får för livet i centrum må vara osagt.
Men inte heller det ligger så nära stadskärnan att det automatiskt skulle ge liv åt gågatan eller skapa känslan av att Pargas är en skärgårdsstad i likhet med Vaxholm eller Nådendal som Ramberg använder som exempel som pittoreska småstäder med skärgårdskänsla.
För ett par år sedan gjordes ett försök att utveckla ett 20 hektar stort område på Ernholm en dryg kilometer från Nagu centrum. Ett privat konsortium var berett att investera 100-tals miljoner i att bygga ut området med upp till 260 bostäder.
En inte alls så tokig idé som schabblades bort genom ett underligt hemlighetsmakeri där både markägare och förtroendevalda kände att de inte fick veta tillräckligt om vad staden hade i kikaren och vad projektet sist och slutligen gick ut på.
Pargas får i examensarbetet gratis tips och idéer på hur Nagu kunde utvecklas och stärka sin image som stadens visitkort. Ta modigt itu med att granska arbetet och visionerna. Allt kan inte förverkligas på en gång men någonstans måste man börja. Ernholmsprojektet visade att det finns investerare som är villiga att satsa pengar i att utveckla glesbygden.
Om staden inte gör samma misstag som för två år sedan finns här alla förutsättningar för Nagu att verkligen göra skäl för sin slogan ”Nagu är en livsstil”.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.