Förflytta dig till innehållet

Smarta övergångsställen testas i Åbo – hjälper synskadade att röra sig i trafiken

Jacob Hjortman
synskadad man vid trafikkorsning

Åbo stad testar olika system för smarta övergångsställen i samarbete med föreningen Egentliga Finlands Synskadade. Tekniken kan hjälpa synskadade bättre än de traditionella ljudsignalerna samt minska mängden störande ljud när signalen inte behövs.

Man står vid vidan av en vägJacob Hjortman
Hannu Suvanto tror på tekniken som lösning på problem för synskadade och för att ta bort onödiga ljudsignaler som stör invånarna.

— Problemet är att det är svårt att hitta en lämplig ljudnivå för ljudsignalerna. Antingen är de för tysta och försvinner i trafikljudet, eller så stör de invånarna som bor i närheten, säger Hannu Suvanto från föreningen Egentliga Finlands Synskadade.

Trafikljus vid övergångsställe med en svart dosa för smartteknikJacob Hjortman
Den svarta lilla lådan under trafikljuset känner av när synskadade närmar sig korsningen och meddelar när man kan korsa vägen och vid vilken korsning man befinner sig.

De smarta trafikljusen fungerar med en app som man installerar på sin telefon. Appen känner av när man närmar sig ett övergångsställe. I Åbo testas nu två olika system utvecklade av ett tyskt respektive franskt företag.

Det tyska, RTB, känner av när en synskadad närmar sig och höjer volymen på ljudsignalen som är tystare när den inte behövs. Det franska systemet, Okeenea aBeacon, berättar för fotgängaren när hen kan korsa vägen och vilken korsning hen befinner sig vid.

— Med det franska systemet kan man också få meddelandet antingen från högtalare vid korsningen eller i telefonen, till exempel med hörlurar, säger Suvanto.

Under testperioden ges informationen endast på finska men i framtiden kommer man kunna få meddelanden på svenska.

synskadad man vid trafikkorsningJacob Hjortman
Väinö Rihti tror att tekniken kommer att ge många fördelar för synskadade.

Väinö Rihti , ICT-specialist vid föreningen, ser många möjligheter med tekniken för synskadade

— Speciellt med det franska systemet som ger mera information till exempel om vilken väg man korsar, säger Rihti.

man visar en fjärrkontroll för smarta trafikljusJacob Hjortman
En fjärrkontroll kan köpas för cirka 70 euro för den som inte har en smarttelefon. Den kan även vara ett bra komplement till appen.

Han använder en fjärrkontroll som fungerar med det franska systemet för den som inte har en smarttelefon eller som komplement till appen.

Tekniken testas vid de trafikljusstyrda övergångställena längs Humlegårdsgatan mellan Eriksgatan och järnvägsstationen. Det är fritt fram för vem som helst att testa tekniken med apparna, RTB LOC.id och MyMovEo.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter