Smådjuren på Kimitoön röntgas nu med splitterny apparat – här kan kommunalveterinären erbjuda lite mer

Smådjuren på Kimitoön har det jämförelsevis bra ställt gällande de kommunala veterinärtjänsterna. För ett par veckor sedan togs en ny modernare röntgenapparat i bruk vid smådjurskliniken i Brusaby, Kimito.
Röntgen är inte någon standardtjänst hos en kommunalveterinär, men i och med det täta samarbete Kimitoöns kommunalveterinär har med Axxell Brusaby, finns här en hel del service utöver det normala.
– Vi har den bäst utrustade kommunalveterinärmottagningen i landskapet. Förutom röntgen har vi operationssal med anestesi, säger Axxell Brusabys enhetschef Tomas Björkroth.
Han ser införskaffningen som en satsning på att hålla utrustningen uppdaterad. En röntgenapparat av detta slag kostar ungefär 50 000 euro.

Skadorna hittas lättare med modern apparat
Kimitoöns kommunalveterinär Minna Hakala är nöjd med den nya apparaten. Bilden syns genast på en skärm, utan manuell överföring.
Tekniken i den nya apparaten är bättre utvecklad och ger bättre och skarpare bilder. Skadorna blir lättare att hitta. Dessutom möjliggör den nya mer rörliga apparaten bland annat att man kan röntga djuren stående.
– Den förra apparaten var tjugo år gammal och började gå sönder. Den fick man inte längre några reservdelar till. Apparaten ville inte alltid starta och det hände att vissa patienter blev utan röntgenbild. Om man då har patienten klar och sederad för röntgen är det ju inte så trevligt.
Problemet har varit aktuellt i ungefär ett år, men Hakala poängterar att det ändå inte påverkat vårdens kvalitet eller kundsäkerheten.
Bilderna från den nya apparaten är fortfarande tvådimensionella och strålningstekniken är oförändrad. Här i Brusaby kostar en röntgensession för ett smådjur från hundra euro uppåt.

Samarbete ger extra utrustning
Hakala är tacksam över samarbetet med Axxell på flera sätt. I och med det har hon tillgång till extra utrustning för sitt jobb och kan utveckla sina kunskaper och bibehålla intresset.
Förutom röntgenapparaten finns här extra utrustning som till exempel en apparat för inhalationsanestesi.
– Dessutom är de studerande ett trevligt tillskott, som gör att jag håller mig skärpt.

Björkroth tillägger att kommunalveterinären också tar hand om de djur i Brusabys smådjurshus som är i behov av veterinärvård, vilket innefattar också mer exotiska djur som fåglar, kräldjur och groddjur.
– Hos kommunalveterinären finns ett brett kunnande. Till vår klinik kommer också kunder längre bortifrån, säger Björkroth.
Vid kliniken i Brusaby är det främst studerande inom yrkesexamen för djurskötare på klinik som lär sig praktiska färdigheter. De får träna på en riktig klinik med riktiga patienter.
Tack vare samarbetet finns det några extra hjälpande händer vid kliniken, vilket gör att takten kan vara lite snabbare och patienterna följaktligen lite fler.
Normalt jobbar en kommunalveterinär ensam. Eftersom Hakala har möjlighet till assistans vid operationer och ingrepp kan hon ta sig an mer invecklade fall.

Välbesökt smådjursmottagning
Kimitoöns kommunala veterinärvårdstjänster levereras av miljöhälsovården i Lundo, vilket också gäller för till exempel S:t Karins, Pargas, Sagu och Åbo.
Axxell hyr ut sina veterinärfaciliteter till samkommunen, men samtidigt har man alltså ett ändamålsenligt övningsställe för sina studerande.
Kimitoöns kommuns kostnad för veterinärtjänsten är cirka 70 000 euro per år.
Jämfört med de andra kommunerna har Kimitoöns kommunalveterinär ett stort antal besök av smådjur: 1 400 besök registrerades år 2021, vilket är den näst högsta siffran listad i Lundo kommuns statistik. Bara i Lundo kommuns område konstaterades något fler smådjursbesök (Pargas 1013, Åbo 454, S:t Karins 350).

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.