Förflytta dig till innehållet

Små bubblor i ditt kalla te – trenden med bubble tea har nått Åbo

Robin Sjöstrand
Trinh Nguyen bakom cafédisken i full färd med att blanda bubbelte.
Trinh Nguyen som tillsammans med Uyen Le driver Bokacha på Brahegatan, startade caféet eftersom bubbelte inte gick att få tag på i Åbo.

Vad är det egentligen som är så lockande med geléaktiga klumpar i kallt, sött, mjölkigt te? Den asiatiska trenden med boba eller bubble tea – eller på svenska rätt och slätt bubbelte – har slutligen tagit sig till Åbo.

Först var det främst stadens asiatiska invånare som var på hugget, men nu har också den finländska befolkningen hittat drycken.

– Jag är alltid med på en bubbelte, skriver Thumai Bui i ett sms till mig.

Hon skippar en grammatikkurs i finska (”det är okej, jag kan plugga hemma”) för att visa mig charmen med drycken och vi träffas på caféet Bokacha på Brahegatan, som är det första caféet i Åbo som serverar boba.

För Thumai handlar bubbelte om kulturell stolthet. Hon kommer från Hanoi i Vietnam, där hon säger att folk dricker bubbelte som finländarna dricker kaffe.

När hon anlände till Finland för drygt fem år sedan så bosatte hon sig i Helsingfors, och där fanns det redan några cafeer som sålde drycken. Ett par år senare, när hon flyttade till Åbo, orsakade stadens brist på bubbelte snabbt abstinens.

När Bokacha öppnade i slutet av 2019 var hennes lycka gjord.

Thumai Bui med ett glas bubbelte.Robin Sjöstrand
Thumai Bui har saknat ett café för bubbelte i Åbo. Sedan 2019 finns Bokacha på Brahegatan i Åbo och nyligen har en bubbelte-kedja också öppnat i Hansa, så nu får hon tag i sin favoritdryck.

Men vi kan börja med en historielektion och lite fakta: Bubbelte kommer från Taiwan där drycken blev populär på 1980-talet. Ganska snabbt blev den populär och spred sig till andra länder i Sydostasien.

Den ursprungliga – och fortfarande mest populära – varianten består av te (oftast svart eller grönt) som blandas med mjölk, socker och serveras kall. Det speciella är de små, svarta, geléaktiga kulorna som sätts i botten av teet. De kallas boba och har också gett drycken sitt namn.

Kulorna är tillverkade av tapioka, det vill säga stärkelse gjord på roten från cassavaplantan, och de är stora som rönnbär. Konsistensen är som gelé med mycket tuggmotstånd och smaken är lite söt. Drycken serveras med breda sugrör som behövs för att suga upp kulorna.

– Men när drycken spred sig kom nya sorts kulor med i bilden och nu är fruktkulor lika vanligt som tapiokakulorna, säger Thumai.

Fruktkulorna har endast ett tunt skal och är fyllda med fruktjuice i valfri smak. Det finns också en hel uppsjö med andra sätt att göra bubbelte, och det är också vanligt att servera den varm.

Till en början var bubbelte en billig dryck i Vietnam, men de senaste åren har priserna gått upp rejält då fler kedjor har börjat marknadsföra drycken.

– Förr gjorde gatuförsäljare boba på hemgjort pulver och då kostade det inte så mycket, men det är inte lika vanligt mera.

Tre glas med bubbelte.Robin Sjöstrand
Två varianter av bubbelte. En mjölkbaserad med tarosmak och svarta tapiokakulor och en litchismakande fruktversion med poppande äppelkulor.

Jag bestämmer mig för att testa en klassisk boba och en med fruktkulor.

– Den här är en av våra mest populära smaker, säger Trinh Nguyen, som står bakom disken.

Hon pekar på en smak som heter Taro.

– Det är en rotfrukt. Lite som potatis, säger Thumai.

Taro är mycket riktigt en rotfrukt som används på många ställen i Asien på samma sätt som vi använder potatis. Tanken på en potatisdryck är kanske inte helt lockande, men åtminstone är det något helt nytt, så jag testar en sån, med klassiska svarta bobakulor.

Fruktversionen blir litchismak med kulor fyllda med juice som smakar gröna äpplen.

”Finländarna har också hittat hit”

Trinh Nguyen berättar att hon och delägaren Uyen Le öppnade caféet helt enkelt för att de inte fick tag i drycken i Åbo. De flyttade hit efter att ha studerat international business vid Satakunnan yliopisto i Björneborg.

Sedan fick de helt enkelt lära sig göra bubbelte.

– Vi kollade på videor från nätet och hur andra gjorde hemma i Vietnam. Sedan var det bara att testa sig fram, säger hon.

Kunderna hittade snabbt till caféet.

– Först var det mest vietnameser och kineser som kom hit, men sen började de ta med sig sina finländska vänner och nu har vi en bred kundkrets.

Hon själv dricker gärna bubbelte. Favoriten en varm sommardag är tropiska frukter med fruktkulor i någon smak, och på vintern gillar hon mjölkbaserad boba. Gärna med tarosmak.

En utdragslåda i en kyl med två varianter av fruktkulor för bubbelte. en röd oche n gul.Robin Sjöstrand
Fruktkulorna ska förvaras kallt, medan tapiokakulorna förvaras varmt för att hålla den rätta konsistensen.

Och det går att förstå varför. Mitt eget te sjunker lätt och smaken kan beskrivas ungefär som maizenakräm. De svarta tapiokakulorna ger en intressant kontrast med sitt tuggmotstånd.’

Men för den som inte är beredd så kan kulorna ge en obehaglig överraskning – lite som när man i barndomen missade och råkade andas in när man skulle skjuta med rönnbärsrör.

Thumais finländska pojkvän ser chockad ut varje gång en kula letar sig upp genom sugröret – och han gillar inte konsistensen på kulorna.

– Han är en av de få som dricker vanligt svart kaffe när vi går hit, säger Thumai och skrattar.

Fruktversionen av bubbelte är mer bekant. Den smakar mera juice än te och kulorna poppar uppfriskande sönder när man lätt trycker dem mot gommen. Helt klart en sommardryck.

Närbild på de svarta tapiokakulorna.Robin Sjöstrand
Att bottnet på tekoppen är full med svarta små kulor är kanske något som Åboborna får vänja sig med.

Bokacha har också andra drycker på menyn och själva namnet är en sammanblandning av orden för bubbelte, kaffe och te på vietnamesiska.

– Vi har vietnamesiskt kaffe för den som vill prova på det, och så kan man få iskaffe också – och olika versioner av te, säger Trinh Nguyen.

I Vietnam är bubbelte en utpräglad ungdomsdryck, men för Trinh Nguyen har det kommit som en positiv överraskning att drycken också går hem hos äldre i Finland.

– Vi har många i 40–50-årsåldern som kommer in med sina vänner för att dricka bubbelte. Det tycker jag är kul.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter