Slutsålda succén Vrakboken finns nu som e-bok

”Vrakboken- Skepnader i havet” var bokförlaget Litorales mest sålda bok 2013. Två tryckta upplagor på 1600 böcker sålde slut.
Pargasbon Erik Saanila är fotograf till undervattensbilderna i boken. Saanila grundade e-bokförlaget SF-förlaget, och publicerade en uppdaterad version av Vrakboken, ”Vrakboken 2.0”, i elektronisk form.
– Jag ville göra en e-bok från första början. Den gröna färgen som finns i Östersjön gör sig mycket bättre på skärm. Skuggorna och solljuset ser inte alls lika ut i tryckt form. Det blir ett avfall i färgen, säger Saanila.

En stor del av innehållet i ”Vrakboken 2.0” är detsamma som i den ursprungliga tryckta versionen, men en del av bilderna och texterna är nya.
– Jag hoppas att ”Vrakboken 2.0” ska ha ännu större effekt på människorna än den ursprungliga versionen av boken. Jag är nöjd med det nya. En bok är alltid trevlig att ha på kaffebordet, men det här är mera av en upplevelse. ”Vrakboken 2.0” är betydligt mera interaktiv än en bok. Det är i princip samma sak, men ändå inte.
Upplev havsbottens ljudatmosfär i vardagsrummet
”Vrakboken 2.0” tar läsaren med sig till djupet med hjälp av ljud- och videomaterial.
Enligt Saanila är den mest spännande videon en dykning vid vraket Fortuna som ligger på ungefär tjugo meters djup i Skiftet.
– Fortuna sjönk i Skiftet där Sverigebåtarna åker. Ett stort fartyg åkte förbi då vi dök. Motor- och propellerljuden blir pulserande ljud under ytan, som om man skulle ha en spade som slår mot bröstet. Fartyget var på en halv kilometers avstånd, men det gick inte avgöra exakt var. Det var spännande. Den känslan förmedlas via en av videorna i boken. Det är den känslan jag försöker få fram i filmen.

Erik Saanila säger att ”Vrakboken 2.0” intresserar vem som helst som har att göra med havet. Man behöver inte vara dykare för att bli fascinerad av bilderna av vrak som ligger stilla på havsbotten.
– Det är en helt ny värld som gömmer sig under ytan. Vraken finns där fast man inte ser dem. Det är som intresset för Jacques Cousteaus filmer om havet. Alla var fascinerade över vad han gjorde. Jag är i hans röda mössa.
Saanila syftar på den kända franska filmmakaren Jacques Cousteau, som dokumenterade livet i havet redan på femtiotalet. Cousteaus röda mössa blev kännetecknande för honom.
Gripande berättelser
Journalisten Kim Lund har skrivit texten i ”Vrakboken- Skepnader i havet”. De flesta texterna i ”Vrakboken 2.0” härstammar från den tryckta boken, men en del är nya.

Lund har baserat texten på fakta som varvats med dramatiseringar. Han vill erbjuda läsarna en spännande läsupplevelse.
– Det skulle vara otroligt tråkigt att läsa om det bara var fakta. Om jag skriver att kaptenen står med händerna i fickan på däck, inte kan jag veta om han verkligen gjorde det. Men det handlar om att måla upp en bild av hur det kunde ha sett ut. Att kunna sätta sig i situationen hur det kan ha kännas att vara ombord på ett skepp som förliser, säger Lund.
Lund har dykt i många år. Några av vraken i boken har Lund och Saanila dykt tillsammans vid.
– Jag är nöjd med helheten i boken. Erik ska ha en stor eloge för sitt arbete.
Nya bokprojekt är inte aktuella för vare sig Erik Saanila eller Kim Lund.
Kim Lund säger ändå att tanken om ett nytt projekt ständigt finns i bakhuvudet. Erik Saanila ser inte heller en ny bok som en omöjlighet, men för tillfället är han nöjd med ”Vrakboken 2.0”.
– Det är färdigt nu. Men man ska aldrig säga aldrig. Jag har vilda tankar, men det skulle vara ett megalångt projekt, säger Erik Saanila.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.