Slut på kvällsjobb för Åbos tandläkare – staden sparar över 200 000 euro

På onsdagskvällen fattade stadens social- och hälsovårdsnämnd ett beslut om att de kommunalt anställda tandläkarna inte kommer att jobba efter klockan fem på vardagarna.
Beslutet baseras bland annat på det nya tjänstekollektivavtalet som togs i bruk i början av året. Det kostar helt enkelt för mycket för staden att tandläkarna regelbundet jobbar efter klockan 17.
I avtalet bestäms nämligen att arbetstid som utförs kvällstid kompenseras med ett procentuellt påslag på lönen, något som kostar staden 270 000 euro om alla tandläkarpar (tandläkare-tandskötare) arbetar en timme mellan 17 och 18 i veckan.
– Bakgrunden till det här beslutet ligger i den stora vårdskulden som finns efter coronavåren, när många av de anställda inom tandvården plötsligt fick andra uppgifter inom staden. Det skapade en lång kö till tandvårdstjänsterna och i och med det så anser jag inte att det är värt de pengarna att förskjuta en del av tandläkarnas arbetstid till kvällen, säger Marina Merne-Grafström, ledande övertandläkare vid Åbo stad.
Innebär det här att de pengar som sparas kommer att användas till att anställa fler tandläkare dagtid i stället?
– Det kan jag tyvärr inte svara på, men det är absolut min förhoppning att det blir så, för det skulle vara nödvändigt.
För tillfället ligger Åbo stad på gränsen till tiden för vårdgaranti på sex månader när det gäller stadens icke-brådskande tandvårdstjänster.
Kvällsmottagning med extern aktör
Beslutet innebär inte att kvällsmottagningarna avslutas helt och hållet från stadens sida. Man kommer också i fortsättningen att köpa in tjänster för att kunna ta emot patienter kvällstid.
– Två kvällar i veckan erbjuder vi kvällsmottagning. Men det är bara två tandläkarpar jobbar då och i det fallet handlar det om tjänster köpta av en extern aktör, säger Merne-Grafström.
Utöver det har tandläkarna som är anställda av staden också möjlighet att jobba tilläggstid.
– Beslutet att sluta klockan 17 gäller bara grundarbetstiden, men de som vill och orkar har möjlighet att jobba mera.
När det gäller kvällsarbetande tandläkare så skiljer Åbo stad sig från sina grannkommuner för att här faktiskt finns kvällsmottagning.
– Jag gjorde en rundringning till våra grannkommuner och det finns ingen förutom Åbo som erbjuder tandläkartjänster efter klockan 16, så på det sättet har vi varit exceptionella här.
14 000 köade i våras
Merne-Grafström säger att när köerna var som längst i våras stod runt 14 000 Åbobor i kö för att få tandvård, men sedan tandvårdspersonalen återvände till jobbet från de tillfälliga arbetsuppgifterna under epidemins topp har man effektivt börjat beta av köerna.
– I går när jag tittade på siffran så stod den på runt 1 500 och med tanke på hur det såg ut i våras så tycker jag att vi har lyckats mycket bra med att minska på trycket. Vi började med att ta hand om barn och unga direkt när situationen lugnade sig och de som står i kö just nu är till största delen vuxna.
För tandvården har coronaepidemin inneburit specialarrangemang, eftersom tandläkarna är extra utsatta för riskerna.
– Tandvården är på det sättet speciell att det är ett aerosolarbete. Men vi har extra skydd med både visir och mössa och liknande för att skydda både läkarna och patienten. Sen har vi också en skild process för de patienter som uppvisar symptom på infektion i luftvägarna. Och som tur har vi inte sett någon smittspridning inom tandvården till eller från patienter heller, säger Merne-Grafström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.