Slut på gratisparkering i Akademikvarteren – invånarna är nöjda, anställd befarar problem

På måndagsmorgonen är det lugnt och stilla längs Biskopsgatan. En bilist parkerar sin bil och ser frågande ut då han söker parkeringsautomaten där han ska betala för sin parkering.
Han är inte den enda som är förbryllad. För många som har varit vana vid att kunna parkera gratis i området kring Åbo Akademi har det nya året föranlett en del höjda ögonbryn.
Det var i juni i fjol som stadsmiljönämnden fattade beslut om att det är slut på gratisparkeringen och i november inrättades parkeringszon nummer tre i området.
Avgiften här är 60 cent per timme mellan klockan 9 och 18.

För föreningen Piispankatu-Biskopsgatan som i flera år har kämpat för att det ska bli ett slut på gratisparkerandet är avgifterna mycket välkomna, säger vice ordförande Harri Myllylä.
– Tidigare var det nästan omöjligt för oss som bor här att hitta en parkeringsplats och det var ingen idé att betala avgiften för boendeparkering, det fanns helt enkelt inte plats. Även om många nu distansarbetar och distansstuderar har man redan nu märkt att trafiken har minskat.

Förutom bristen på parkeringsplatser led säkerheten då folk körde runt kvarteren i jakt på en ledig plats, säger Myllylä. Hastigheterna var också onödigt höga då bilisterna hade bråttom till en föreläsning eller till jobbet och de som cyklade eller promenerade fick ständigt vara på sin vakt.
– Nu har hastighetsbegränsningen sänkts till högst 30 kilometer i timmen, så det blir säkert också tryggare att röra sig här, säger Myllylä.
Några krav på att göra området helt bilfritt har föreningen inte, men man jobbar för att Biskopsgatan ska klassas som gårdsgata där högsta tillåtna hastighet är 20 kilometer i timmen och där bilister, fotgängare och cyklister samsas om utrymmet så att fordonen alltid väjer för fotgängarna.

För de akademianställda och de studerande kan de avgiftsbelagda parkeringsplatserna förorsaka bekymmer då coronapandemin är över och man återgår till sina arbets- och studieplatser, säger Anita Julin som jobbar som sekreterare vid Centret för livslångt lärande.
Själv brukar hon cykla till jobbet och hon tror inte att hon själv påverkas så mycket av de nya avgifterna. Men de som till exempel kommer längre ifrån för att delta i någon av centrets kurser kan få problem.
– Det har alltid varit jättesvårt att hitta en parkeringsplats och det blir säkert ett hallå om det här när vi återgår till vardagen. Det är en fråga som säkert kommer att tas upp till diskussion. Men man kan inte göra så mycket annat än att betala, det gör man ju också på andra ställen i stan.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.