Slut på beslutsfattarnas påskledighet – en händelserik vecka kör i gång

Under påskhelgen har riksdagsledamöterna hållit ledigt, men redan på tisdag kör en händelserik politisk vecka i gång.
Justitiekansler Tuomas Pöysti har lovat mer information om sin roll i förberedelsen av lagförslaget om begränsningar i rörelsefriheten.
Pöysti har fått utstå en hel del kritik efter att regeringens lagförslag snubblade på mållinjen då grundlagsutskottet förra veckan konstaterade att det stred mot Finlands grundlag.
På Twitter meddelar Justitiekanslersämbetet att Pöysti kommer att möta medierna på tisdag, men den exakta tidpunkten är ännu oklar.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo toimittajille tiistaina 6.4.2021 oikeuskanslerin roolista ja toimista valvoessaan liikkumisrajoituksia koskeneen hallituksen esityksen valmistelun laillisuutta. Ilmoitamme toimituksille tarkan ajankohdan 6.4. aamulla.
— Oikeuskanslerinvirasto (@oikeuskansleri) April 1, 2021
Dessutom ordnas även plenum i riksdagen på tisdag. På agendan står enligt förhandsplanen bland annat omröstningar och en remissdebatt om regeringens förslag att begränsa restaurangers öppettider på grund av coronaepidemin.
Också alla övriga veckodagar hålls plenum denna vecka.
Tytti Yli-Viikaris suspendering på agendan
Utöver det normala arbetet i riksdagen står stormen kring Statens revisionsverk och dess generaldirektör Tytti Yli-Viikari högt på agendan denna vecka.
Riksdagens kanslikommission beslutade förra veckan att inleda en process för att suspendera Yli-Viikari från sin tjänst så länge hon är föremål för polisens förundersökning.
Yli-Viikari fick tid fram till torsdag den 8 april att skriftligen förklara sitt agerande. Då möts kanslikommissionen för att ta ställning till om hennes förklaringar är godtagbara eller inte.
Eventuellt kan kanslikommissionen redan i samband med torsdagens möte fatta beslut om hon ska suspenderas.
Därtill har medier under påskhelgen rapporterat om hur Statens revisionsverks verksamhet systematiskt försämrats under Yli-Viikaris tid som ledare, samt om att bakgrundsmaterial till revisionsverkets granskningar förstörts på chefers begäran.
Riksdagens talman Anu Vehviläinen (C) har sagt till Helsingin Sanomat att hon ska diskutera denna fråga med revisionsutskottets ordförande Outi Alanko-Kahiluoto genast efter påsk.
Omdiskuterad tweet ska behandlas
Ytterligare en fråga som riksdagen står inför under den pågående veckan är riksdagsledamot Ano Turtiainens beteende på Twitter.
Turtiainen publicerade i lördags en tweet där han tog ställning till regeringens planer på att eventuellt införa ett munskyddstvång.
Turtiainen skrev att en av hans vänner sagt sig vara redo att döda ifall hen blir tvingad att bära munskydd. Vidare skriver Turtiainen att han själv inte heller skulle stå vid sidan och enbart se på.
”Hälsningar till de kolleger som stödjer ett munskyddstvång”, avslutade Turtiainen sin tweet.
Kort efter publiceringen meddelade Vehviläinen via Twitter att hon anser att alla slags hot i alla lägen måste fördömas. Hon bekräftade att riksdagen därför genast efter påsk ska behandla tweeten.
Stormen kring statens revisionsverk
I januari rapporterade Iltalehti att Statens revisionsverks generaldirektör Tytti Yli-Viikari har fått en anmärkning av riksdagens justitieombudsman för att en tjänsteman vid myndigheten i två års tid hade fått lön för att hen inte gjorde något arbete.
Centralkriminalpolisen inledde på eget initiativ en förundersökning i fallet i början av mars.
Senare i mars rapporterade Ilta-Sanomat att Yli-Viikari under de senaste åren spenderat tusentals euro på bland annat restaurangbesök, tjänsteresor och skönhetsbehandlingar.
Förra måndagen mötte riksdagens talmanskonferens Yli-Viikari för att få en förklaring till hennes iögonfallande höga utgifter.
På tisdagen träffade även riksdagens kanslikommission Yli-Viikari. Efter mötet meddelade kanslikommissionen att man beslutat att starta en process för att suspendera Yli-Viikari från sin tjänst så länge polisens förundersökning pågår.
Yli-Viikari har tid fram till den 8 april att skriftligen förklara sitt agerande. Om kanslikommissionen inte godkänner hennes förklaring kan hon suspenderas genast vid kanslikommissionens möte samma dag, eller i samband med ett senare möte.
Kanslikommissionen kan inte avskeda Yli-Viikari. För att avskeda henne krävs ett beslut i plenum.
På långfredagen rapporterade ytterligare Iltalehti och Ilta-Sanomat att Statens revisionsverks verksamhet har försämrats på många plan under Yli-Viikaris tid som generaldirektör.
Justitiekanslern, jur.dr. Tuomas Pöysti förefaller att vara en (för) sympatisk person,
som inte vill stöta sig med statsrådet genom att låta anteckna avvikande åsikt i
protokollet. Dessutom har han fått utstå en hel del kritik på grund av skandalen
kring ”Statens rese- och representationsverk”, som förhoppningsvis tar ett steg
framåt i dag med beslut om suspension (avhållande från tjänsteutövning) av
generaldirektören. Byråkratin framskrider successivt med ett steg i gången….
Kanske det eventuellt blir definitivt entledigande från tjänsten någon gång i fram-
tiden? I vilket fall som helst ligger en skammens skugga över Arkadiabacken för
tillfället på försorg av en viss generaldirektör och en i texten nämnd riksdagsman…