Slumpen ska inte avgöra hemvårdsspråket
Inom stadens hemvård finns det i dag drygt 70 personer med svenska som modersmål men bara åt tio personer köper staden svenskspråkig hemvård av Folkhälsan.
-Det är bra att vi nu får fakta, säger Leif Westerén, medlem i Åbo stads äldreråd om den språkkartläggning som Åbo stad, på initiativ av äldrerådet, som bäst utför bland de svenskspråkiga hemvårdsklienterna.
Hemvårdarnas besök koordineras inte enligt språk
Senaste kartläggning beträffande de svenskspråkiga klienternas behov av service på svenska gjordes för några år sedan och läget kan ha förändrats många gånger om.
För den del av klienterna som inte har hemvård via Folkhälsan är det slumpen som avgör om hemvårdaren talar svenska. Det här eftersom de svenskspråkiga hemvårdarna är utspridda över hela staden och hemvårdarnas besök inte koordineras enligt språk.
Nytt system tas i bruk
Nu ska staden ta i bruk ett nytt system för hur hembesöken koordineras och i det här systemet ska också språkfrågan beaktas. Då måste man veta vilket slag av service invånarna egentligen vill ha.
-Finns det många Åbobor som skulle vilja ha hemvård på svenska, men inte får det? Om det finns det så måste saken åtgärdas, säger Leif Westerén från stadens äldreråd, och fortsätter: Om det inte går att koordinera arbetet så att stadens egna svenskspråkiga vårdare sköter dem som vill ha svensk service så måste servicen köpas av Folkhälsan eller något annat privat företag som kan erbjuda svenskspråkiga vårdare.
Svenskspråkig måste inte välja vård på svenska
Annika Lönnroth, som är sakkunnig gällande svensk service inom Åbo stads välfärdssektor, tycker också att det är bra att behovet av svensk service kartläggs. Tanken är ändå inte att de som talar svenska ska tvingas välja svensk service, påminner Lönnroth.
-Det är fritt fram att välja på vilket språk man vill bli vårdad.
I ÅU på torsdagen (31.5) låter Anne Vuorinen, öppenvårdschef inom äldreomsorg och handikappservice vid Åbo stad, förstå att det är svårt att hitta hemvårdspersonal som talar svenska men att kartläggningen kanske visar att behovet av svensk service inte egentligen är så stort.
Språkenkäten ska besvaras inom juni månad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.