Slammet upprör i Pargas, men nästan halva befolkningen har kommunalt upphandlad slamtransport – överklagan leder sällan nån vart

Precis som det konstaterades i gårdagens text om slaminfot i Pargas upprätthåller Kommunförbundet ingen fortlöpande statistik över hur avfallstransporterna sköts i de olika kommunerna, men på ÅU:s begäran har Kommunförbundet nu sammanställt den statistiken.
Specialsakkunnig Tuulia Innala på Kommunförbundets enhet för samhälls- och miljöfrågor håller sig uppdaterad om läget enligt behov – och hörde av sig under torsdagen.
– Den mest tillförlitliga statistiken har vi från de omkring 260 kommunerna som är medlemmar i föreningen Suomen Kiertovoima KIVO. I samarbete med dem följer vi upp avfallshanteringsmyndigheternas beslutsprocesser i de här ärendena, men vi följer inte med i realtid enligt vilken tidtabell de här besluten faktiskt verkställs, konstaterar Innala.
Enligt Kommunförbundets information har 65 av fastlandets 293 kommuner (de 16 åländska kommunerna borträknat) antingen på egen hand eller via regionala avfallshanteringsnämnder eller andra motsvarande organ beslutat om att övergå till kommunalt ordnad slamtransport. I 48 av de här kommunerna har beslutet vunnit laga kraft.
För fem kommuners del behandlas frågan som bäst i förvaltningsdomstolar. För 12 kommuners del har förvaltningsdomstolarna nyligen förkastat överklagan, men det finns ännu en möjlighet att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen.
Få kommuner, men nästan halva befolkningen
I de 48 kommunerna där man redan övergått eller med säkerhet kommer att övergå till kommunalt ordnad slamtransport bor det sammanlagt över 2 miljoner finländare. Med de 17 kommuner där ändringen ännu kan överklagas medräknat, skulle den kommunalt ordnade slamtransporten omfatta cirka 2,5 miljoner finländare – det vill säga knappt hälften av invånarna.
I de resterande 228 fastlandskommunerna är det fortfarande fastighetsägaren som själv sköter om upphandlingen av slamtransporten.
Ser man till hushållsavfallstransporterna i KIVO:s medlemskommuner har 54 godkänt kommunalt upphandlade avfallstransporter medan 142 kommuner inte har fattat beslut i frågan – eller att beslutet för närvarande är under behandling i kommunen eller hos förvaltningsdomstolar runtom i landet.
– Vanligtvis har det gått så att besluten att hålla fast vid av fastighetsägaren ordnad avfallstransport har remitterats till ny behandling hos kommunerna eller de regionala nämnderna eftersom rättens tolkning varit att de saknar grund eller att man inte gjort tillräckliga utredningar gällande förutsättningarna att hålla kvar den fastighetsvisa transporten, säger Innala.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.