Släktgårdens marker blev hem för två familjer – många av bostadsmässans hus nästan klara i Nådendal

Målrakan hägrar för Tuuli Ekman och Janne Hurme. Deras enfamiljshus – och första husbygge – är snart klart.
– Några lister och dörrar saknas än men inom maj ska allt vara klart, säger Tuuli.
Projektet har tagit ett och ett halvt år. Paret har också en 1,5 år gammal son. Husbygget och småbarnsvardagen har dominerat året.
– Du har ofta åkt hit direkt från jobbet och varit här hela kvällen, säger Tuuli.
– I går kom jag igen hem vid midnatt.

Janne Hurme har själv gjort mycket i huset. Hans arbetsgivare har också haft förståelse för att han ibland tvingats åka snabbt till bygget för att fatta nödvändiga beslut om det som ska göras.
Ska en elledning dras här eller där? I ett stenhus går det inte att ångra beslut och dra nytt på ett snyggt sätt, säger Tuuli.
Från sina fönster har paret utsikt ut över båthamnen som ligger i den avlånga viken Matalahtis östra ändå. Från bryggan är det en hel sjömil till havet.

Området präglas av att mycket av den ursprungliga naturen har bevarats. Väldigt lite markarbeten har gjorts kring husen, terrängen har bevarats som den varit.
– Målet var att visa stor respekt för området natur, att göra så små ingrepp som möjligt, säger mässans operativa chef Heikki Vuorenpää.
Det här har gett området en alldeles egen karaktär. Många bostadsmässor har byggts på flacka områden, åkrar, men i Nådendal är höjdskillnaderna på vissa håll skarpa. Husen ovanför båthamnen är på 26 meters höjd ovanför havsytan. Tallskogen och bergknallarna mellan husen skapar också en stark känsla av naturnärhet och avstånd till grannarna.

Vissa hus är så gott klara, där har man redan hängt gardiner. I andra hem arbetas det ännu hårt med att få golven klara. Tidtabellsmässigt har projektet avancerat väl.
– Det fanns ett starkt intresse från första början, så vi hittade husbyggare snabbt, säger Timo Tirri, mässans projektledare.
En matbutik ska öppna i juni, en skola efter ett år. Buss N2 har hållplatser uppe vid huvudvägen. Själva hamnen är inte bara för dem som bor här, båtplatser bjuds senare också ut åt andra.

Tuuli Ekman arbetar i Åbo men hon räknar med att fortsätta hybridjobba i framtiden. Janne har in tur så kort arbetsväg att han cyklar till jobbet.
Platsen är inte bara praktisk, det finns också en annan bakgrundsfaktor.
– När möjligheten uppenbarade sig kändes det naturligt att flytta hit, säger Tuuli.
Det finns en speciell orsak till det här. Parets hus heter Rauhalanrinne. I andra ändan av gränden hittas huset Torppa Rauhala.
Rauhala-namnet är inte en slump. Det är Tuulis pappa och mamma – Timo och Päivi Ekman – som ska flytta in i det andra huset.

Det har funnits fördelar med att bygga två stenhus, båda ritade av Kaarle Koivukangas och uppföra av samma bolag, Lammin Betoni.
– När det har behövts grus eller virke har vi kunnat spara med att få något annat med samma transport, säger Tuuli.
Rauhala syftar i sin tur på den ursprungliga gården som funnits här när. Där har Timo Ekmans släkt både bott och haft fritidsstuga i två generationer.
Timo håller upp ett flygfotografi av släktgården. Som bröllopsgåva fick paret en målning där konstnären har suttit i en båt och målat strandmiljön.
– Ungefär där är vi nu, säger han och pekar på målningen.

Så tar Timo Ekman fram flygfotografiet.
– Det här är gården Rauhala. Ovanför huset på bilden byggde föräldrar senare sin stuga.
Parets nya hus kommer strax utanför fotografiet.
– Tuulis och Jannes son, vårt barnbarn, är den femte generationen här.
Timo är glad för att den gamla släktgårdens marker fått ett nytt liv. Han anser också att bostadsmässan fyller en klar funktion i den växande staden, där det är ont om tomter.
– Om det inte hade blivit en bostadsmässa hade planeringen av hela Luonnonmaa sackat efter, så att området inte hade kunnat utvecklas så här.

Lounatuuli
Bostadsmässan Lounatuuli börjar den 15 juli och pågår till den 14 augusti.
Mässan på ön Luonnonmaa omfattar 38 objekt.
Vid själva mässområdet finns inte parkeringsplatser, däremot går Fölibussarna 6 och 7 då ända fram till mässporten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.