Skulle Nils Henrik Pinello ha gillat pizza från Neapel?

I ett debattinlägg i Turun Sanomat för snart 20 år sedan (2004) förfärade sig Olavi Paavolainen-, Josef Julius Wecksell- och Koskenniemi-sällskapet över att Åbo stad låter restaurangbyggnaden Pinellan fara så illa.
I korthet gick debattinlägget ut på att ”stadens lokalitetsförvaltning inte har förståelse för byggnadens kulturvärden, och märk väl, att samma stad har börjat skissa på sin ansökan om att få bli europeisk kulturhuvudstad”.
I dag vet vi hur det gick. Pinellan var stängd i flera år.
Senare renoverades den och staden sålde huset till Sunborn Group, i vars regi restaurangen öppnades 2011. Samma år var Åbo europeisk kulturhuvudstad.
Debattörerna som var upprörda över Pinellans förfall kunde oberoende sin historia.
Det verkar många av dagens debattörer också kunna.
De är främst aktiva i sociala medier och de skriver om en av landets äldsta restauranger, om en kulturmiljö vid Porthansskvären intill åstranden.
En krog där J.L Runeberg, Elias Lönnroth och Zacharias Topelius ska ha svingat någon sejdel och kanske sjungit någon visa under 1800-talet. Oj, vilka berättelser de väggarna bär på!
”Dagens” debatt började med nyheten om att Sunborn Group hyr ut restaurangen till ett helsingforsiskt företag, som under namnet Via Tribunali driver neapolitanska pizzerior.
Också Pinellan ska bli Via Tribunali.
I tisdags framkom att varumärket ägs av Sunborn, och hyresgästen vill inte köpa namnet Pinella(n). (Med n-et är namnet korrekt på svenska, på finska Pinella). Kända varumärken är dyra.
Så är det en kulturskandal att en restaurang byter namn? Och, eller, att den serverar pizza?
Det känns svårt att hävda att 1800-talets kulturprofiler skulle vända sig i sina gravar över vilken sorts mat som serveras där från november 2021.
Att byggnadens kulturhistoriska värden beaktas och att den därmed också bör stå för mat och dryck av hög kvalité är en sak – men att definiera vilka slags rätter som får serveras är något annat.
Med namnet är det knepigare.
Nils Henrik Pinello lät bygga Pinellan 1848. Hans släkt hade italienska rötter. Kanske hade han accepterat en välgjord pizza, med anor från maträttens hemstad.
Men tribunalen är en domstol med anor i romarriket, och det är inte sagt att Pinello hade gillat ”Via Tribunali”. Det kan leda tankarna till att vägen måste tas via rättskipning innan maten är smält.
Restaurangen har dock redan nu – ett par månader innan den öppnat – fått så mycket PR att den säkert inser marknadsvärdet i namnet Pinellan. Dessvärre förstår Sunborn det också.
Med det får vi leva, och huset är Pinellan, oberoende av vad krogen heter.
Om en restaurang stänger och en annan restaurang med annat koncept och annan personal öppnar i samma utrymmen vore det ju förvirrande om nya restaurangen använder samma namn som föregående. Sunborn saga valde ju att använda Pinella som namn på sin restaurang. Så då är det ju uteslutet. Åren 94-04 hette restaurangen Ribs. Snart öppnar restaurang Via Tribunali i pinellan.
En restaurang behöver naturligtvis inte heta samma sak som huset där den är inhyst.