Skröbbel-Gåbbana i Pargas fyller 20 år och firar med jubileumsskrift


Skröbbel-Gåbbana träffas varje vecka i ”Kvärnstogon”, större träffar ordnas en gång i månaden. Foto: Mikael Heinrichs
Byaklubben Skröbbel-Gåbbana fyller 20 år – men saknar stadgar och är ingen registrerad förening.
– Det är så vi vill ha det, vi har vissa gemensamma överenskommelser, men inget desto mer till pappers. Dels minskar det på byråkratin kring det hela och gör verksamheten mindre tungrodd, säger Rainer Wahtera som är ”gåbbanas” de facto ordförande, eller ”yviman” som de själva uttrycker det.
Man diskuterar inte partipolitik eller religion, men nog mycket annat mellan himmel och jord. Navet i tillvaron är ”Kvärnstogon”, en gammal bastu och tvättstuga, som restaurerats till klubblokal. Där träffas ”gåbbana” den sista fredagen varje månad kring något tema, ofta med någon inbjuden gästtalare, och också övriga fredagar i kaffets tecken.
Aktiva i lokalsamhället
Förutom de regelbundna träffarna ordnas motionsgymnastik, tidigare i Barakken som stängdes för ett knappt år sedan och numera i Manegens gymnastiksal, samt olika utfärder.
– Direkt lata har vi inte varit under de här 20 åren. Väderkvarnen på Kvarnbacken har vi restaurerat, och en miniatyrmodell över Kvarnbacken som den såg ut på 1920-talet har vi tillverkat. Den modellen finns nu utställd i Skräbböle skola, berättar Wahtera.
För att ”endast” vara en byaklubb har man också varit produktiva med flera egna publikationer. Dessutom har skidspåren både i skolans närhet och vidare mot Pjukala, Pexor och
Ersby dragits upp och upprätthållits av Skröbbel-Gåbbana. Men den här vintern har det inte blivit några skidspår.
Flera av medlemmarna är aktiva i skolan som medfostrare och Allsång på Kvarnbacken-evenemanget har blivit en årligen återkommande klassiker.
Män i sina bästa år
Man kallar sig själv byaklubb med pensionerade seniorer, en grupp män i sina bästa år. Det som krävs för att man ska kunna vara med i gänget är en viss anknytning till Skräbböle och Pjukala byar. Åldersgaffeln hittas mellan 60 och 95 år med Egil Essén och Viking Karlsson som seniorer.
Klubben värnar om traditioner i sina hemknutar och den sociala samvaron, bland annat i form av månadsträffar och olika talkoprojekt som gynnar byarna i större allmänhet. Bland annat samarbetar man aktivt med Skräbböle skola, men också med Folkhälsan.
Skröbbel-Gåbbanas publikationer
- Skäri Gostas och andras God Jul-hälsningar i Pargas Kungörelser åren 1932–1996 (2005), Frejvid Karlsson
- Skräbböle och Pjukala genom tiderna (2006)
- Skräbböle skola – 80 år i eget hus (2008)
- Skröbbel-Gåbbana 2000–2020 (2020)
I jubileumsskriften beskrivs Skröbbel-Gåbbana på ett väldigt slående sätt i inledningen:
”Vi Skröbbel-Gåbbar är som personer ganska olika, men här är vi alla jämlika och accepterar varandras olikheter. En del är skickliga med sina händer, snickarverktyg, såg och hammare. Andra kan vara virtuoser på dator. Några är bra på att prata och några på att lyssna. Det behövs lyssnare för att kunna prata och det behövs pratare för att kunna lyssna. En del har vacker sångröst och andra är helt omusikaliska.
Alla ryms bra i samma burk och alla trivs med varandra. I arbetslivet har vi varit allt från donare och bönder till ingenjörer och bergsråd, men här görs ingen skillnad.”
Festmiddag och ”historik”
Skröbbel-Gåbbana uppmärksammar jubileet i form av en festmiddag på Manegen på lördag tillsammans med avec och inbjudna gäster. De första böckerna i upplagan på 100 exemplar delas ut till medlemmarna nu på fredag vid Kvärnstogon i samband med kaffeträffen.
Det är Karl-Gustav (Gusse) Laurén som stått för redigeringen och ombrytningen av det digra materialet på 80 sidor som innehåller rikligt med bilder. Boken är tryckt på Grano i Vasa.
Historiken, eller snarare jubileumsskriften, över Skröbbel-Gåbbanas 20 år publicerades i torsdags och finns till försäljning via ”gåbbana” själva samt i bokaffären Booklet på Strandvägen. Mera om ”gåbbana” på skrgab.wordpress.com.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.