Skrivelse om Billnäs skola oroar politiker inför fullmäktigemöte i Raseborg i kväll – ”Har en tendens att bli verklighet”

På fullmäktigemötet i kväll ska man behandla åtgärder i anslutning till servicenätet i Raseborg. Där finns den omtalade skrivelsen om att eleverna vid Billnäs skola ska flytta till den sanerade Katarinaskolan i Karis från höstterminen 2025 och att Billnäs daghem i stället flyttar till Billnäs skola senast 2026.
SFP höll ett gruppmöte på söndagen och enligt Dan Johansson som är medlem i bildningsnämnden och tekniska nämnden i Raseborg figurerade frågan om Billnäs skola mycket under mötet.
– Jag tänker inte referera vad folk har sagt på gruppmötet men det finns ett starkt motstånd bland vissa mot att stänga skolan på sikt.
Personligen påpekar Johansson att han aldrig har sagt att skolan inte skulle kunna stängas i framtiden.
– Jag har aldrig talat om att totalt säga nej till en stängning.
Men han önskar åtminstone få tidtabellen uppskjuten.
– Jag har motsatt mig den snäva tidtabellen.
Han påpekar också att inga beslut har tagits om punkterna i åtgärdsprogrammet som är indelade i tre faser.
– Det innehåller inte ett enda beslut. Men det som är oroväckande om ärendet skulle röstas igenom som sådant, är att vissa skrivningar har en tendens att bli verklighet. Det är den stora risken.

Bilagan där åtgärderna listas i tre faser 2024–2025, 2026–2028 och 2029–2033 inleds med en mening om att varje skede inleds genom separat beredning och beslutsfattande. Om det här kan vara till exempel Billnäs skolas räddning säger Johansson att det ”beror på”.
– Beskrivningarna om åtgärderna kan också uppfattas som så starka riktlinjedragningar att beredaren utgår från resultatet utan att reflektera över någonting annat.
Johansson kan inte bedöma hur fullmäktige kommer förhålla sig till frågan men konstaterar att det finns ett starkt motstånd mot en stängning av Billnäs skola – och det inte enbart inom hans eget parti, SFP.
Hans analys av läget är att det är frågan om vårdfastigheternas framtid som driver på också frågan om skolfastigheterna.
– Det brinner i knutarna beträffande SOTE-fastigheterna, det vill säga vilka man kan avyttra och vilka som man ska hyra ut. Åtgärderna bildar ett jättestort paket. Man kan fråga sig om man borde ha splittrat det i mindre helheter. Men jag vet inte hur styrelsen har resonerat där.
Önskar bättre dialog
Föräldrarna till barn i Billnäs skola, i praktiken skolans Hem och Skolaförening, upplever att man inte har fått svar på frågor av berörda tjänstemän som inte heller hörsammat kallelser till träffar för att diskutera frågan.
Bildningens ledning var till exempel inte på plats när ett diskussionsmöte den 23 oktober. På mötet närvarade tre beslutsfattare. Johansson var en av dem.
– Det är illa att bildningschefen inte har tagit sig tid att träffa föräldrarna en enda gång efter mötet. De kunde ha träffat föräldrarna, kanske i sällskap av några medlemmar ur bildningsnämnden.
Johansson uppskattar föräldrarnas engagemang men säger att det överlag är problematiskt att beslutsfattare ofta bombarderas med material samma dag som mötet.
– Många beslutsfattare jobbar till klockan 17 och mötet börjar klockan 18. Vi hinner inte läsa allt. Ju närmare mötet vi är, desto kortare och tydligare besked behöver vi.
Godkända åtgärder kräver utredning
Bildningsdirektör Tina Nordman konstaterar att det i både den gamla och den uppdaterade servicenätsutredningen föreslagits att Billnäs skola ska stängas och att eleverna ska flyttas till Katarinaskolan.
– Därför har vi gjort om projektplanen för Katarinaskolan så att eleverna från Billnäs ska få plats där. Vi har sett över hela nätverket och gått igenom alla enheter och det vi speciellt ser på för var och en av dem. Där beaktas att Katarinaskolan väntas vara klar hösten 2025. Beslut måste fattas i god tid före det.
Nordman säger att det verkar finnas en felaktig uppfattning om att beslutet om åtgärderna betyder att Billnäs skola stängs men att det aktuella beslutet i sig inte betyder en stängning per automatik.
Däremot är de åtgärder som godkänns så till vida bindande för tjänsteinnehavarna att man måste börja utreda dem.
– Sedan görs en grundlig utredning som behandlas i bildningsnämnden, styrelsen och fullmäktige. Där avgörs om det är någonting som verkställs eller inte.
Nordman säger att man kommer att träffa både elever och föräldrar i Billnäs skola om en sådan utredning inleds.
– Om ett par veckor ska vi träffa Hem och skolas representanter.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.