Skriande brist på farmaceuter i landets apotek

Det råder en akut brist på behöriga farmaceuter i en lång rad apotek på olika håll i landet, uppger Apotekarförbundet. I till exempel Vasa är situationen kritisk.
— Vi har haft rekryteringsproblem de senaste 3 åren och har just nu svårt att hitta vikarier inför sommaren, säger Johanna Häggblom, provisor på Vasa Centralapotek.
Enligt Häggblom orsakar den skrala tillgången på farmaceuter en ständig känsla av osäkerhet.
— Senast vi lediganslog en tjänst som farmaceut fick vi inte en endaste ansökan. Det blir svårt att pussla ihop arbetsschemat. Vi anlitar farmacie studerande för att få det hela att fungera, säger Häggblom.
Läkemedelslagen förutsätter ändå att det måste finnas en ”behövlig mängd” behöriga farmaceuter i varje arbetsskift. Apotekarförbundet bekräftar att det handlar om ett större problem som berör många regioner.
— Det är ett nationellt problem. Cirka hälften av landets apotek uppgav i vår senaste enkät att de har rekryteringsproblem. Situationen har inte förbättrats efter det, säger Charlotta Sandler, farmaceutisk direktör på Apotekarförbundet.

Kliniskt arbete på sjukhus lockar
En bidragande orsak till problemet är att sjukhusen rekryterar allt fler farmaceuter, vilket påverkar tillgången på behörig arbetskraft. Till exempel Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt sysselsätter för närvarande cirka 300 farmaceuter och 30 provisorer, uppger direktör Kerstin Carlsson på HUS Apotek.
— Sjukhusen erbjuder mångsidigare kliniska arbetsuppgifter för farmaceuter, säger Sandler.
Apotekarförbundet tror inte att lönenivån på sjukhusen bidrar till utvecklingstrenden.
— Lönen för en farmaceut skiljer sig inte mycket då vi jämför lönenivån på sjukhusen och apoteken. Det är främst arbetets innehåll som lockar många farmaceuter till sjukhusen. Många arbetsuppgifter i apoteken är fortfarande ganska mekaniska, trots att vi har försökt utveckla kontrollen av mediciner, säger Sandler.
Apotekarförbundet har inte tagit fram exakta siffror på bristen på arbetskraft, men enligt Sandler handlar det om hundratals farmaceuttjänster som är obesatta. Utöver Vasa-regionen har flera apotek i Egentliga Finland och på Åland också rekryteringsproblem.
— Personalbristen kan eventuellt påverka läkemedelsdistributionen, men det vanligaste problemet torde vara att de anställda inte kan hålla sina semestrar som planerat, säger Sandler.
Inga upptäckta flaskhalsar
På Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har man tills vidare inte upptäckt att bristen på farmaceuter skulle äventyra tillgången på läkemedel.
— Våra granskningar av enskilda apotek har inte visat att distributionen av mediciner skulle ha påverkats av rekryteringsproblemen, men det kan hända att vissa regioner har påverkats mer än andra, säger Johannes Pietiläinen, överprovisor på Fimea.
Undervisnings- och kulturministeriet reserverade i fjol tilläggsanslag för att stärka utbildningen av farmaceuter vid Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet och Åbo Akademi. Eftersom utbildningen tar 3 år i anspråk kommer det att ta tid innan tillgången på behörig arbetskraft förbättras.
— Vi räknar med att anta cirka 35 till 40 studerande i år. I fjol var det 20 som påbörjade sina studier i farmaci hos oss, säger Outi Salo-Ahen, lektor i farmaci vid Åbo Akademi.

Salo-Ahen betvivlar att det går att utöka antalet studieplatser i farmaci med nuvarande personella resurser. Det är inte heller fritt fram för universiteten att själva att bestämma antal studieplatser, utan det regleras på nationell nivå.
— Efterfrågan på farmaceuter verkar vara stor. Vi blir ofta kontaktade av apotekare och provisorer som vill rekrytera praktikanter och utexaminerade farmaceuter direkt från Åbo Akademi, säger hon.
Svårt med utländsk rekrytering
För att tackla bristen på arbetskraft har Apotekarförbundet påbörjat ett projekt som ska hjälpa apoteken att värva farmaceuter från andra branscher. Den internationella rekryteringen av farmaceuter har däremot stött på patrull.
— Sverige har också en stor brist på behöriga farmaceuter så det är inte lättare att hitta personal där, säger Charlotta Sandler.
De norska apoteken erbjuder högre löner än i Finland, vilket försvårar tillgången på farmaceuter i Finland ytterligare. Att importera arbetskraft från Estland är inte heller ett okomplicerat alternativ. De estniska farmaceuterna måste avlägga extra studier för att kvalificera för jobbet i ett finskt apotek, uppger Apotekarförbundet.
— Det är viktigt att kunna betjäna kunderna på deras modersmål finska och svenska. Språkaspekten är väldigt viktig i den här branschen, säger Sandler.
Bristen på farmaceuter
Cirka hälften av landets apotek har för närvarande rekryteringsproblem.
Det råder brist på behöriga farmaceuter i synnerhet i Österbotten, Egentliga Finland och på Åland.
Enligt Apotekarförbundet är hundratals farmaceuttjänster obesatta just nu.
Många farmaceuter föredrar att jobba på sjukhus där de får jobba med kliniska arbetsuppgifter.
Apotekarförbundet har påbörjat ett projekt som ska hjälpa apoteken att värva farmaceuter från andra branscher.
Undervisnings- och kulturministeriet reserverade i fjol tilläggsanslag för att stärka utbildningen av farmaceuter vid Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet och Åbo Akademi.
Källor: Apotekarförbundet, Åbo Akademi, Apotekens Arbetsgivarförbund
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.