Skrämmor kan hålla sälar bort från ryssjan – laxfiskare som testade tekniken var nöjda

Forskare rapporterar om sporrande resultat från test av två olika akustiska sälskrämmor. De två modellerna testades längs kustavsnittet som sträcker sig från Kotka i öst till Sastmola (Merikarvia) på västkusten.
Då sälskrämmor användes vid sälryssjor, märktes en klar effekt, enligt den rapport som Naturresursinstitutet Luke offentliggjorde nyligen:
”Eftersom arbetsinsatserna var jämförbara, finns det en korrelation mellan en skrämma och en ökad fångst. Nyttan kan observeras under hela sommaren.”
Rapportens slutsats är att fiskare som har en skrämma vid sin bragd får en 64 procent större laxfångst än de fiskare som har en bragd utan skrämma. De laxar som fångades var också i bättre skick, de hade mer sällan angripits av sälar, enlig rapporten.
Ljudet från skrämmorna stör inte fiskar. Människor som dyker kan höra ett snabbt tickande. Sälar upplever däremot ljudet som obehagligt, och håller sig borta.

Det fanns skillnader mellan de två olika modellerna som testades. På öppna hav är en flotte som framkallar störande ljud inte den mest optimala lösningen, enligt yrkesfiskarna som deltog. Dessa modeller drivs för det mesta av vind- eller solkraft.
Den andra modellen, som är sänkbar och fungerar med batterier, fick ett bättre betyg.
Också den kunde ändå göras bättre, uppgav fiskarna. Det var lätt att byta batterier, men de skulle gärna få väga lite mindre och hålla lite längre, enligt den feedback forskarna fick.
Testen pågick i två år på flera olika platser. Forskarna jämförde fångsterna då skrämmorna användes och då de inte var påkopplade.
Yrkesfiskarnas upplevelser var överlag positiva, enligt rapporten. Allra bäst fungerande apparaterna om laxen fixades med så kallad pontonryssja, det vill säga en ryssja som kan lyftas upp till ytan.
Eftersom yrkesfiskare kan få investeringsstöd räknar forskarna med att en investering i en skrämma kan betala tillbaka sig på ett och ett halvt år. Det kan också finnas andra, indirekta följder. Med en skrämma installerad behöver en fiskare sannolikt inte besöka sin bragd lika ofta, vilket kan spara både tid och bränsle, enligt rapporten.
Rapporten om sälskrämmor hittas här.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.