Förflytta dig till innehållet

Skräbböleborna försvarar sin rivningshotade barack – hoppas Pargas stad omprövar sitt beslut

Johan Backas
möte i skola
Omkring 20 personer hade samlats för att diskutera Barackens framtid.

Baracken i Skräbböle i Pargas användes länge som ett allaktivitetshus. Föreningar höll bland annat familjekaféer och gubbjumppor och skolan ordnade eftis och födelsedagskalas kunde firas där.

Nu hoppas bybor att byggnaden igen kunde tas i bruk.

På onsdagskvällen hölls ett möte med omkring 20 deltagare där budskapet till staden var tydligt: Baracken behövs.

Men samtidigt fanns en stor förståelse för att staden knappast vill betala för en byggnad som inte används, alltså gäller det att aktivera så många som möjligt för att öka användningen.

I mötet som hölls i Skräbböle skola deltog representanter från Skräbböle ungdomsförening, Hem och skola, Skröbbelgåbbarna och invånare i området.

en gröngrå byggnadArkiv/Anja Kuusisto
Baracken i Skräbböle har varit stängd i flera år, men nu ska dess framtid utredas.

Sverker Engström, som bott i Skräbböle länge och ännu är aktiv lokalpolitiker från SFP, säger att helheten Skräbböle-Pjukala med sina cirka 1 400 invånare utgör en unik helhet i Pargas.

– Här bor lika många invånare som i Nagu, och i alla åldrar, säger Engström, som tycker att området absolut skulle behöva en samlingspunkt i stil med vad Baracken tidigare var.

De senaste åren har byggnaden, som ägs av Pargas stad, varit stängd på grund av oklarheter om byggnadens skick och inneluften.

Baracken har i flera år varit på stadens försäljningslista, men då ingen köpare hittades skulle den istället rivas. På området, där en sandplan som på vintern blir isplan också finns, kunde planeras om till hustomter.

I oktober beslöt ändå staden att ta en timeout med rivningen eftersom intresse kunde finnas för byggnaden, samtidigt som det framgick att byggnadens skick eventuellt inte var så dåligt som man befarat.

På onsdagens möte valdes en inofficiell arbetsgrupp som skulle gå vidare med att utreda i hurdant skick byggnaden är och hur den kunde renoveras kostnadseffektivt. Flera av deltagarna lyfte fram att det kan räcka med att åtgärda den bristfälliga ventilationen.

Den mest akuta åtgärden blir ändå en skrivelse till Pargas stad där det framgår att efterfrågan på en dylik lokal är stor.

– Attraktiva tomter är ett måste, men vi ska komma ihåg att folk inte flyttar till Pargas enbart för att bo, utan för att leva. Då är sådana här lokaler som ökar byagemenskapen ytterst viktiga, säger lokalpolitikern Jari Tschernij (De gröna) som bor i Pjukala.

Dela artikeln

En kommentar: “Skräbböleborna försvarar sin rivningshotade barack – hoppas Pargas stad omprövar sitt beslut

  1. måns ulenius skrev

    Om någon undrar varför namnet ”Barakken” är felstavat så här kommer svaret. Då baracken renoverades av Skräbböle skolas föräldraförening på
    90- talet fick min dåvarande klass i uppdrag att tillverka namnet som träslöjdsarbete. Någon fiffikus kom på att man kunde kombinera baracken (svenska) och parakki (finska) till ”barakken” så behövde man inte såga så många bokstäver. Barakken spikades upp och vi i skolan fick veta att vi inte kunde stava. Visst var ordleken lite för svår att förstå och senare gjorde vi en ny skylt Parakki. Att det sen glömdes bort att byta ut ett k mot ett c har man nog blivit upplyst om ett antal gånger.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter