Skördeprognosen i Åboland är under landets genomsnitt – ”Regnen har hjälpt men inte räddat läget”

Den tidigare värmeböljan och bristen på regn har konstaterats drabba skördarna exceptionellt mycket den här sommaren.
Årets utdragna vår var inte heller till någon hjälp, utan innebar med sina hårda regn en dålig start med minimala möjligheter att ta igen sig, konstaterar Peter Fritzén, växtodlingsrådgivare vid Finska hushållningssällskapet.
Det här har medfört att en del grödor har lidit största delen av säsongen, för att sedan tyna bort totalt i den långa torkan.
— Det har sett eländigt ut mer eller mindre från första början. De enda som avviker, och som kan dra nytta av värmen, är höstgrödorna, säger Fritzén.
Regnet har hjälpt en del grödor men inte alla
Nu har temperaturerna slutligen sjunkit, vilket på alla sätt är en förbättring eftersom allt över 25 grader inte är bra för grödornas växttakt, förklarar han.
Regnskurarna som har vätt markerna den senaste veckan har i första hand hjälpt sockerbetor och sent sådda vårgrödor, som bondbönor och ärter.
Fritzén har själv uppmätt en regnmängd på omkring 30 millimeter än så länge, vilket han anser vara gott.
Men vattnet verkar inte kunna rädda årets skördeprognos i allmänhet, som för tillfället ser allt annat än ljus ut.
— Just nu är skördeprognosen i Åboland dessvärre under landets genomsnitt, säger Fritzén.
Däremot kan regnen ännu hinna förbättra förutsättningarna för höstsådden.

Enligt Fritzén börjar det nu vara aktuellt att så bland annat höstraps och höstryps, medan höstrågen får vänta ett tag till. Höstvetet sår man vanligen först under september månad.
Det som jordbrukare vanligen hört av sig om till FHS, är om de verkligen måste skörda då det inte ser ut att löna sig.
— Det måste man inte, utan då råder vi dem att utnyttja läget och börja förbereda höstsådden i stället, säger han.
Fritzén hoppas själv att det skulle bli vanligare bland jordbrukare att satsa mer på höstgrödorna.
— Det optimala skulle vara att ha hälften vårsådd och hälften höstsådd. Det är ett bra sätt att fördela riskerna på, och metoden ser ut att sakta öka, konstaterar han.
Men för höstsådd krävs en mer långsiktig planering, och att man har en vårsäd som mognar i god tid innan den senare sådden måste sättas i gång. Fritzén nämner, utöver ärter och bondbönan, kummin som en lämplig vårgröda i dessa fall.
Nu behövs lagom mycket vatten och värme
Just nu ser läget för jordbrukare i Åboland ganska lika ut, även om det sedan förekommit variationer mellan gårdar och inom de egna odlingarna.
Fritzén påpekar att även om regnen hittills varit till hjälp, får det hädanefter naturligtvis inte komma för mycket vatten, eftersom det i värsta fall kan försämra kvaliteten på grödorna.
Nu hoppas man därmed på en väderleksprognos som utlovar lagom mängd av såväl regn som värme.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.