Skolkandet i Åboskolorna har inte ökat – men staden tänker fortsätta följa med

Skolfrånvaron har inte ökat bland eleverna i årskurserna 7-9 i Åboskolorna, trots coronaepidemin. Det hävdar man från Åbo stads efter att den här veckan fått in färska siffror om stadens cirka 4500 elever i stadens högstadieskolor.
— Men det är besvärligt med de här siffrorna, medger Anu Parantainen, utvecklare inom Åbo stads bildningssektor. För vi ser bara antalet lovliga och olovliga frånvaron, utan uppgifter om orsaker.
I höstas lät Åbo stad undersöka lite noggrannare i hur pass hög grad det finns Åboelever som skolorna inte alls får kontakt med längre. När epidemin bröt ut i fjol våras befarade man nämligen att det skulle finnas elever som slutar gå i skola.
Hur många elever försvinner?
Undersökningen visade att det i Åbo med cirka 13 800 elever i grundskolan fanns 248 elever som inte går i skola. Bland dessa fanns dock elever som gick i sjukhusskola eller fick undervisning hemma. Ungefär 25-30 elever uppgav rektorerna att de var oroliga för.
Vad läget beträffande elever som inte går i skolan är just nu, vet man på Åbo stad inte. Antalet otillåtna frånvaron bland elever i årkurserna 7-9 har ökat en aning jämfört med läsåret 2018-2019. Men ökningen är marginell.
I november 2018 var antalet olovliga frånvaron bland eleverna i årskurserna sju, åtta och nio 415 stycken. I november 2020 var antalet 438.
— Det har inte skett någon stor förändring i siffrorna. Men hur tillförlitliga de är kan man ju fråga sig, säger Parantainen. Om det är så att föräldrarna tillåter olovlig frånvaro från skolan så ser det ju i vår ända ut som lovlig frånvaro och inget som vi kan reagera på.
I november ordnades det närundervisning i Åboskolorna. Distansundervisningen nu har pågått sedan 8.3 och pågår åtminstone fram till den 28.3.
5 miljoner i stöd kanske bär frukt
Parantainen vill ändå gärna tro att den summa på cirka 5 miljoner som staden fått i understöd från staten för att stöda skolorna bär frukt.
— För de pengarna har vi anställt över hundra skolgångsbiträden, speciallärare, lärare inom småbarnspedagogiken, studiehandledare och så vidare. Med hjälp av tilläggsresurserna har vi kunnat stöda skolorna och de här satsningarna ser ut att bita, tycker jag.
Före hösten 2020 hade man vid Åbo stad inte granskat hur många elever som inte går i skola, trots att de borde. Nu har man fattat beslut om att granska den biten varje år och senast i höst ska följande granskning göras.
— Men det är möjligt att vi granskar läget redan i vår så att vi ser hur det här läsåret har gått.
— Det är jätte viktigt att vi följer med det här. Vårt mål bör ju vara att varje barn och ungdom går i skola. Vi måste ha sådana undervisningsgrupper och sådana resurser att alla barn kan gå i skola.
4000 hemmasittare i hela landet
Före coronaepidemin bröt ut räknade man med ungefär 4000 grundskolelever i hela landet, som inte gick i skola. Undervisningsministeriet kommer i dagarna att starta upp ett pilotprojekt som går ut på att fånga upp de så kallade hemmasittarna.
Hur mycket coronaepidemin har inverkat på skolfrånvaron och hur mycket antalet elever som inte alls går i skola eventuellt har ökat under epidemin finns det på nationell nivå inte ännu uppgifter om.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.