Förflytta dig till innehållet

Skolfrånvaron ökar markant i Åbo – också allt yngre elever är mer borta från skolan än tidigare

Arkiv/Linnea de la Chapelle
klassrum med stolar upplyfta på pulpeterna
Skolfrånvaron i Åbo ökar, men bildningsdirektören vill vänta till uppföljningsstatistiken i april innan man drar några slutsatser.

Skolfrånvaron i Åbo har ökat betydligt efter coronapandemin.

Bildningsdirektör Timo Jalonen säger att man till och med kan tala om en ökning med femtio procent, men att det inte är så dramatiskt som det låter.

– Elever har ju uppmanats stanna hemma så fort de uppvisar minsta symptom på luftvägsinfektion. Det har bidragit till att frånvaron har skjutit i höjden.

man vid skrivbord med krukväxtpalm i bakgrundenArkiv/Carina Holm
Åbo stads bildningsdirektör Timo Jalonen.

Han säger också att familjer i dag reser betydligt mer än under coronapandemin.

– Jag skulle inte dra för långtgående slutsatser om frånvaron förrän vi har vårens siffror i april. Vi följer upp dem höst och vår.

Också yngre elever är borta från skolan

Samtidigt går skolfrånvaron numera ner också i de lägre klasserna och är inte längre ett klassiskt fenomen i årskurserna 7–9.

– Därför frågar vi också i skolorna om det finns orsak till oro då en elev är frånvarande. Det stora problemet när en elev är frånvarande, oberoende om det beror på skolk eller en familjsemester, är att hen riskerar att få kunskapsbrister.

”Inte bara slödder eller högpresterande”

Aisha Abudu går i gymnasiet i Åbo och är ordförande för stadens ungdomsfullmäktige.

När Åbo stad informerar om alla de åtgärder som staden har på gång för att öka barns och ungdomars välmående är hennes uppgift att ge sin synvinkel på de Åboungas situation.

ung kvinna talar framför stor skärm med bild av ungdomarCarina Holm
Aisha Abudu. Ungdomsfullmäktiges ordförande i Åbo.

– För många är det väldigt stressande att man i medierna bara lyfter upp unga som stör eller förstör. När man varje vecka bara läser om unga som ett problem blir ungdomar som något slags slödder, trots att det handlar om människor som skulle behöva hjälp eller som inte har fått den hjälp de skulle ha behövt.

Enorma prestationskrav

Den andra ytterligheten som medierna lyfter fram är högpresterande unga, som exempelvis skriver flera L i studentexamen.

– Prestationskraven för oss unga blir enorma. Allt det här påverkar hur unga människor mår, säger Abudu.

Hon säger att ungdomar också måste få vara bara helt vanliga.

– Ibland ska man till och med kunna få vara dålig.

”Fråga en ung människa hur det går!”

Åbos borgmästare Minna Arve har en önskan till alla vuxna Åbobor.

– Fråga de unga i din omgivning varje dag hur det går och hur de har det. Det är okej att inte vara på topp alla dagar och det är okej att vara helt vanlig. Vi ska hellre skapa glädje och hopp än hopplöshet bland unga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter