Skolan är för varm – eleverna i S:t Olofsskolan fick ledigt

I dag fick eleverna i S:t Olofsskolan en kortare skoldag. Också fredagen blir kortare än vanligt. Det beror på att det är för varmt i skolbyggnaden.
På grund av hettan gick eleverna hem redan 12.45 på torsdagen, och samma tid gäller på fredag.

Skolan har denna hösttermin flyttat till ny adress. Rektor Christer Karlsson förklarar att hettan inomhus främst beror på avsaknaden av gardiner och persienner. Solen skiner in genom de stora fönstren och värmer inneluften. Förhoppningsvis ändras läget då gardinerna kommer på plats.
För att underlätta skoldagen håller man fönster öppna och skippar dubbellektioner. Även om läget i skolan känns besvärligt menar Karlsson ändå att det är en förbättring jämfört med den tidigare skolbyggnaden där värmen tidvis kunde vara ännu värre.

Bland eleverna som vistas i korridorerna hörs diskussioner om hettan i skolan och på rastområdet svalkar sig många med små plastfläktar. Temperaturen och luften i byggnaden är inte optimal men eleverna är förhållandevis positiva och lugna.
Julia Jerumanis, elev i skolan, tycker att det känns lite jobbigt med värmen.
– Det känns svettigt hela tiden och man blir trött och får huvudvärk.
Jerumanis upplever att temperaturen utomhus är skönare. Inne i den dåliga luften påverkas lätt koncentrationen.
– När man mår dåligt på grund av värman blir motivationen för studierna mindre.

Eleverna Stella Cygnel och Nella Nylund håller sig utomhus i en skuggig park på rasten. De säger att det är mycket varmare i den nya byggnaden än i den förra och hoppas att persiennerna snart kommer på plats.
– Det här känns som en bastu. Man måste komma ihåg att dricka mycket, säger Nylund och Cygnel instämmer.
Eleverna föredrar att vara utomhus på rasterna
Cygnel berättar att temperaturen utomhus är mycket behagligare, vilket säger en hel del med tanke på värmen utomhus just nu.
– Lektionerna känns jobbigare nu när det är så varmt och luften är dålig.
Nylund tror att värmen beror på de stora fönstren och att luftkonditioneringen inte ännu fungerar.
– Dessutom är här så många människor och korridorerna är ganska trånga.
De båda tycker att det är skönt med en kortare skoldag eftersom värmen är tröttande.

– Här är lika kallt som hemma i bastun.
Så uttrycker sig Rainer Svens , lärare, om värmen i skolan.
– Det är inte helt som det ska och förhoppningsvis blir läget bättre när allt kommer igång. Medan vi väntar på att bland annat gardiner kommer på plats kommer skoldagarna vara kortare för att undvika den värsta hettan.
Svens vill ändå poängtera att de är tacksamma för tillgången till den nya skolbyggnaden, där S:t Olofsskolan ska verka i några år. Överlag klagar inte eleverna mycket över läget och förhoppningsvis är läget bättre redan nästa vecka.
Besvärligt också i daghemmen
Det är inte enbart skolor som upplever värmeböljan som problematisk. Hanna Karlsson, chef för den svenska småbarnspedagogiken i Åbo, säger att situationen är mycket besvärlig.
Till skillnad från skolorna håller vissa dagis öppet hela sommaren. Värmen är problematisk både för barnen och för personalen.
– Det har varit alldeles olidligt. Det har varit så här redan länge och det kommer ännu fortsätta, säger Karlsson om hettan.

Värmen inomhus är besvärligare än utomhus.
– Eftersom många av våra fastigheter och ventilationssystem är gamla finns inga nerkylningsfunktioner. Det är främst värmen inomhus som upplevs som ett problem.
– Vi har inskaffat vattensprinklers och små bassänger där man kan svalka sig lite. Därför är det inte lika tungt att vistas utomhus förklarar Karlsson.
Värmen är ett återkommande problem vid daghemmen varje år. Eftersom daghemmen behöver hålla öppet alla månader i året går det inte att undvika värmen som på många andra arbetsplatser och skolor.
I takt med de stigande temperaturerna blir problemet allt större.
Fanny Karell
Hej! Tack för din respons. Formuleringar kan alltid diskuteras. Här är det dock inte fråga om absoluta temperaturer eller gradskillnader som dokumenteras vetenskapligt. I en text som handlar om hur elever och lärare upplever innelufttemperaturen anser vi att det går bra att använda orden varm och het så här.
Återigen svamlar ni med begreppen, hetta och värme är inte synonymer! Varmt vatten kan du doppa fingret i, men inte i hett! Likadant med bastu, varmt ska där vara, inte hett.
+35 kan börja närma sej hett, innan det är det ljummet/varmt.
Ska jag betala för undermåligt journalistik, i såfall, varför?