Förflytta dig till innehållet

Skogsfackman på Kimitoön: Naturinventeringar är välkomna

Arkiv/Johan Backas
En virkeshög i närbild
Stränga regler gäller för avverkningar. Har du koll på hur processen ser ut då det är dags för en avverkning?

Diskussionen om Kimitoöns skogsvårdsplan, som på tisdag i reviderad version ska behandlas i tekniska nämnden, har tidvis gått het.

Nyaste infon i sammanhanget är resultatet av de skogsinventeringar som gjort av sakkunniga på frivillig basis. De visade att 19 rödlistade arter finns på områden som i förslaget till skogsvårdsplan är märkta för avverkning.

LÄS OCKSÅ

Skogsfackman Fred Nordell, virkesuppköpare för Stora Enso på Kimitoön, ställer sig positiv till denna typ av skogsinventering. Då man väl köpt upp skog i syftet kommersiell avverkning, måste man innan avverkningen hur som helst ha noggrann koll på vad som finns på området.

Man framför en bkörkskog. Vinter. Emilia Örnmark
Fred Nordell, här vid sin egen björkskog i Kärra.

Omöjligt att göra dokumenterade rödlistade arter illa

Enligt Nordell dokumenteras rödlistade arter hos NTM-centralen.

– Om arterna är dokumenterade är det omöjligt att göra dem illa. Man är skyldig att beakta dem. Hugger man i de områdena gör man sig skyldig till brott.

Nordell säger att då han i sin yrkesroll ger bud på skog så ska info om rödlistade arter framkomma.

– I tjugo procent av allt jag köper är det något speciellt som måste beaktas.

Fredade skogar ska vara helt orörda

Men att låta freda större områden varnar Nordell dock för.

– Om man fredar en rekreationsskog betyder det att man inte får ta ut en enda kvist och inte heller dra några stigar. En cocktail av ekonomiskog, rekreationsskog och fredad skog är det bästa alternativet, säger Nordell som anser att kommunens förslag till skogsvårdsplan representerar just det förhållandet.

Av Kimitoöns kommuns cirka 370 hektar skog föreslås 232 hektar vara ekonomiskog, 37 hektar rekreationsskog och 27 hektar fredade områden. Den ursprungliga ytan för kalavverkning har reviderats från 44,8 hektar till 17,5 hektar.

Skogsvårdsplanen – ett långsiktigt riktgivande dokument

Liksom flera skogsfackmän poängterat är skogsvårdplanen ett långsiktigt riktgivande dokument – detaljerna kommer man till då en avverkning faktiskt blir aktuell.

Då ska en avverkningsanmälan göras till myndigheten, i detta fall Skogscentralen. Enligt Nordell går den här planen enligt en halv hektars noggrannhet och områden med rödlistade arter lämnas utanför.

Dags för avverkning? Så här går det till:

1. Beslut fattas om att skogen ska huggas.
2. Potentiella köpare kontaktas.
3. Man avgör vilka åtgärder som är aktuella: gallring eller slutavverkning.
4. Dags att välja köpare.
5. Köparen gör en detaljerad avverkningsanmälan enligt områdets figurer.
6. Anmälan godkänns.
7. Avverkningen utförs inom två år, om man inte kommer överens om annat.
8. Om en slutavverkning gjorts ska området återställas, alltså planteras, inom fem år.

Stränga regler

Nordell påpekar att de aktörer som köper skog för kommersiell avverkning jobbar under ett strikt regelverk.

Hårda direktiv finns bland annat om att man inte får hugga i skog med lövinslag under häckningstid och om att man på kalytor måste lämna döda träd kvar i skogen. Döda träd är viktiga livsmiljöer för många olika artgrupper.

LÄS OCKSÅ

NTM-centralen: Inte lagstridigt att skapa vandringsleder i fredade skogar

Överinspektör Jens Skog från enheten för naturvård på Egentliga Finlands NTM-central säger att lagstiftning inte rakt förbjuder inrättandet av stigar eller vandringsleder i fredade skogar.

Dock kan det vara förbjudet om detta äventyrar de naturvärden som ligger till grund för inrättandet av området.

– Avgörande är vad det finns för bestämmelser för det fredade området, säger Skog.

Han förklarar att bestämmelserna varierar enligt områdens specifika egenskaper. Vidare har det betydelse om skyddsområdet i fråga är statens eller om det är privatägt. På ett privatägt skyddsområde är det markägaren i samråd med NTM-centralen som kommer överens om skyddandet och vad man får göra på området.

NTM-centralen erbjuder olika alternativ för att skydda skog. Staten kan köpa området och skydda det eller så kan det vara kvar i privat ägo och här inrättas ett privat naturskyddsområde genom NTM-centralens beslut.

Ett tredje, mindre använt, alternativ är ett tidsbegränsat skydd. Vidare är det möjligt att skydda skog via Skogscentralen.

23.3.2023 kl. 13.00 Artikeln kompletterad med textstycket ”NTM-centralen: Inte lagstridigt att skapa vandringsleder i fredade skogar”. Det här efter att frågor väckts om vad som egentligen gäller för inrättandet av vandringsleder i fredade skogar, efter att den ursprungliga artikeln publicerats.

Dela artikeln

3 kommentarer: “Skogsfackman på Kimitoön: Naturinventeringar är välkomna

  1. Satu Zwerver skrev

    Johan,
    jag pratar om kommunens skogar. Privatägda skogar är en hel annan sak, där har inte utomstående så mycket att säga.
    Om Fabritius säger att det går att avvika av kommunens skogsplan, måste man nog veta när man skall agera.

  2. Johan Sundqvist skrev

    En kommentar till dig Satu, du säger att vanliga kommuninvånare bör veta när man börjar hugga i kommunens skogar, kommunen äger bara en liten procent av Kimitoöns skogar. Menar du att alla skogsägare inom vår kommun måste gå ut med när man börjar avverka på sin eget markområde.

    Johan Sundqvist
    Dragsfjärd

  3. Satu Zwerver skrev

    Tack för infon!

    När och hur får då en vanlig kommuninvånare veta när man börjar hugga i kommunens skogar?
    Den 15e januari sa ju tekniska nämndens ordförande Fabritius i ÅU att ”Planen kan man avvika från då det blir aktuellt att avverka, till exempel om man vill skydda ett visst område.”

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter