Skogsbruket i Åboland står nästan stilla
Arkiv/Anja Kuusisto


Svåråtkomligt. Få skogsområden i regionen går att avverka i vinter. Det rikliga regnen har gjort att skogsbilvägarna är i så dåligt skick att det inte går att transportera virke längs dem. Foto: Anja Kuusisto
Den milda och regniga vintern orsakar stora problem för skogsbruket i Åboland.
En stor del av de planerade skogsavverkningarna blir ogjorda då den blöta terrängen inte bär skogsmaskinerna och regnen gjort skogsbilvägarna oframkomliga.
Skogsindustrin har inget virke i lager och vill helst ha färskt virke. Det gör att virkestransporterna startar redan någon vecka efter att avverkningen inletts. Men blötan sätter käppar i hjulen.
– Det ser dåligt ut. Värst är situationen när de gäller vägarna som inte håller för virkestransporter. Det göra att det börjar bli brist på områden där det går att avverka skog, säger Fredrik Granberg, verksamhetsledare i Väståbolands skogsvårdsförening.
De usla förhållandena påverkar hela skogsbranschen.
– Både skogsägarna och skogsindustrin drabbas. Industrin har svårt att få tag i virke, och skogsägarna drabbas ekonomiskt då planerade avverkningar inte kan genomföras, säger Granberg.

Fredrik Granberg. ÅU-foto
På flera år har det inte varit ordentliga vintrar i regionen. Men den här vintern slår alla rekord vad beträffar regn och blöta.
Granberg har inte upplevt något liknande under de 30 år han jobbat i branschen.
– Så här vått har det aldrig varit, det här är värsta vintern, säger han.
Pontus Enestam, verksamhetsledare i Kimitonejdens skogsvårdsförening, instämmer.
– Största delen av skogsbruket står stilla. Skogsägarna vill inte ha tunga maskiner i skogen som förstör den blöta terrängen och skogsbilvägarna håller inte för virkestransporter, säger han.
Tom Rosenblad, skogsägare i Västanfjärd, har inte heller varit med om något liknande.
Han har trots allt klarat sig rätt bra hittills eftersom han haft möjlighet att flytta avverkningen till torrare marker i sin skog. Men i längden går det inte.
– Fortsätter vintern på det här viset blir det svårt. Värst blir det för de skogsägare som redan avtalat om avverkning på ett visst skogsområde, säger Rosenblad.

Fred Nordell. ÅU-foto
För skogsbolagen är situationen en stor utmaning.
Fred Nordell i Dragsfjärd är uppköpare för Stora Enso med hela Åboland som anskaffningsområde.
– Situationen är mycket besvärlig, vi lever ur hand till mun. Mer än hälften av de planerade avverkningarna har inte kunnat avverkas. Så här svår har situationen aldrig varit under de 22 år jag jobbat i branschen, säger Nordell.
Läget är värst på Kimitoön.
– När det gäller skogsmaskinerna är bara 30 procent av kapaciteten i bruk till följd av det blöta vädret. Hoppet står nu till nästa vecka då meteorologerna lovat köldgrader och kallare väder. En positiv sak i det här eländet är att det inte finns någon snö. Det gör att marken fryser snabbare, säger Nordell.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.