Förflytta dig till innehållet

Skogsbruket får regeringen att ta ställning emot EU:s taxonomiförslag – Ohisalo mycket kritisk till Finlands linje

Arkiv/Sofia Westerholm
Maria Ohisalo
Maria Ohisalo (Gröna) uppmanar regeringskollegerna att se sig i spegeln, efter statsrådets beslut att motsätta sig EU:s taxonomiförordning. Förordningen klassificerar vad som ska anses vara hållbart ur klimatsynvinkel.

Statsrådet motsätter sig förslaget till EU:s taxonomiförordning. Regeringen är splittrad över beslutet.

Taxonomiförordningen slår fast vad som ska räknas som hållbart ur klimatsynvinkel. Den har en central roll i EU:s kamp mot klimatförändringen och anger vilka branscher som kan få klimatfinansiering.

Hur man ska klassa naturgas och kärnkraft hör till de största frågorna. I Finland är det ändå skogsbruket som väcker de största känslorna. Enligt regeringen är kriterierna som gäller skogar delvis mångtydiga.

”Kriterier som lämnar rum för tolkning kan leda till att skogsbruket hamnar utanför taxonomin och att möjligheterna att få finansiering för skogsbruksinvesteringar försämras”, skriver Statsrådets kansli i ett pressmeddelande.

Enligt Finlands linje är det medlemsländerna själva och inte EU som ska bestämma om skogsbruket. Samtidigt anser regeringen att vattenkraft och bioenergi borde klassas på samma sätt som övriga energiformer med låga utsläpp. Finland vill också att kärnkraft ska inkluderas i taxonomin, vilket inte är fallet i förslaget.

”På fel sida i klimatkampen”

De Gröna sällar sig inte till regeringes linje. Partiordförande Maria Ohisalo skriver på Twitter att Finland ställer sig på fel sida i förhandlingarna om taxonomin.

”Taxonomiförordningen ger också kriterier för klimathållbart skogsbruk. Det inte enbart viktigt för att bekämpa klimatförändringen utan också med tanke på den biologiska mångfalden”, skriver Ohisalo på Twitter.

Taxonomin styr privat kapital till hållbara investeringar och skapar en marknad för de mest ansvarsfulla aktörerna, enligt Ohisalo.

”Det är sorgligt om Finland motarbetar taxonomin på grund av skogsindustrins kortsiktiga intressen. Varje parti som har lyft fram klimatkrisen och den biologiska mångfalden i sina festtal, och nu går emot sina egna löften, behöver se sig själv i spegeln.”

”Nödvändigt beslut”

Socialdemokraternas vice ordförande Niina Malm anser att Finland inte har något annat val än att motsätta sig förordningen, eftersom Finland inte har lyckats påverka den i tillräckligt hög grad på förhand.

”Det största problemet var mångtydigheten i skogskriterierna. Möjligheterna att tillämpa dem verkar svaga, och inom SDP vill vi inte skapa lagstiftning som inte går att använda”, säger Malm i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna oroar sig för hur förordningen påverkar investeringarna inom skogsindustrin. Därtill vill partiet definiera kärnkraften som hållbar.

”Kommissionen inkluderade inte kärnkraft i förordningen, vilket är totalt ohållbart och emot klimatmålsättningarna.”

”Det talar för sig att Sverige, en annan föregångare när det gäller klimatåtgärder, också motsätter sig förordningen.”

Erik Sandström/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter