Förflytta dig till innehållet

Skogsbolag gör vad de kan för att minimera risken för skogsbränder – ”Läget är exceptionellt”

Skogsbolagen vidtar extra försiktighetsåtgärder för att minimera risken för skogsbränder. Bilden är från en avverkning i Brattnäs, Pargas år 2017.

Risken för skogsbränder är för tillfället extremt hög. Räddningsverket i Egentliga Finland gör närmare 20 utryckningar varje dag då det brinner i skog och mark.

Nu reagerar de stora skogsbolagen på den förhöjda brandrisken. Stora Enso har till exempel gett direktiv till sina maskinförare att vara extra försiktiga.

Inför och efter varje arbetspass ska de försäkra sig om att det inte ryker eller pyr någonstans, säger Stora Ensos skogsfackman på Kimitoön, Fred Nordell .

– Läget är exceptionellt och nu behövs det extra övervakning. Det finns knappt några fuktiga platser och det nästan dammar då man kör över ett kärr. Därför ska förarna också lägga ut ruskor då de kör över berg eller stenar för att minimera risken för att det uppstår gnistor.

en man i skyddsväst och hjälmArkiv/ÅU
Stora Enso har bland annat tagit bort kedjorna på skogsmaskinerna för att förhindra att det uppstår gnistor, säger Fred Nordell på Kimitoön.

Gnistorna från skogsmaskinernas kedjor och larvband kan antända skogen och därför har Stora Ensos entreprenörer fått direktiv att ta bort dem och köra endast med gummihjul.

Samma säkerhetsåtgärd har vidtagits på Metsägroup. Anders Signell som är operativ chef på skogsbolaget säger att det är otroligt torrt i skogarna.

– Just nu är det väldigt riskfyllt att röra sig skogarna. Som tur är avverkas det inte så mycket på somrarna, men där maskinerna är igång försöker vi välja fuktiga platser och undvika att köra på berg och stenar. Det finns alltid brandsläckare i förarhytten och chaufförerna uppmanas hålla extra noga koll på omgivningen.

Idé från Åland

Fred Nordell har nyligen kommit hem från Åland där brandrisken är nästan större än på fastlandet. När han besökte öriket fick han en idé.

– Där är det obligatoriskt för skogsbolagen att meddela sin position till brandmyndigheterna. På torsdagsmorgonen tog jag initiativ till att vi också skulle göra det och sände ett mejl till ledningen. Jag tycker det skulle vara superbra.

I Sverige har Stora Enso avbrutit avverkningen i Mellansverige. Riktigt så långt har man ännu inte gått i Finland, men det är möjligt att man måste göra det här också, säger Fred Nordell på Stora Enso och Anders Signell på Metsägroup.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter