Skeppsmäkling förde Ingåföretag till Pargas


Fartygsagent Tove Saanilehto jobbar för Inkoo Shipping i Pargas. Foto: Anja Kuusisto
På Strandvägen 24, i det såkallade Konstra-huset, i Pargas finns ett överraskande kontor.
Det står Inkoo Shipping på dörren och bakom den finns en rad arbetsrum och ett mötes- och kafferum.
Att Ingåföretaget har öppnat ett lokalkontor i Pargas förklarar de nuvarande anställda med att hänvisa till sin företrädare, skeppsmäklaren Greger Skärström som gick i pension för några år sedan.
– Jag har jobbat här sedan 2016, då Greger slutade, säger Tove Saanilehto.
Fartygsagenterna har doldis-jobb
Nuvarande kollegan heter Kai Lintunen, som Tove kallar en mentor i branschen.
Lintunen är auktoriserad skeppsmäklare och har jobbat med liknande arbetsuppgifter för olika arbetsgivare sedan 1979.
Också han instämmer i att det kan verka överraskande med ett Ingåföretag i Pargas, och han kallar hela branschen för något av en doldis.
– Väldigt få utanför sjöfarten vet att vi finns, och det är svårt att förklara exakt vad vi jobbar med.
På Tove Saanilehtos visitkort – som är på engelska – står det shipsagent, alltså fartygsagent. Skeppsmäklare är något av en motsvarighet.
– Agenter är vi i bemärkelsen att vi representerar våra kunder, fartygen, på land. Samtidigt är det ett riktigt pusseljobb, det är stort och brett, mycket att ta reda på. Det kan handla om något som fartyget behöver få när det är i hamn.
– Vi sköter kontakter med myndigheter, anlitar lokala företag för lossning och lastning, håller koll på tidtabeller och sitter mycket i telefon.
– Och vi besöker alltid våra fartyg i hamn, också dem som regelbundet kommer in i Pargas får besök varje gång.
Pargas industrihamnar anlöps av cirka 250 fartyg i året
I Ingå har Inkoo Shipping en stor, kommersiell hamn. Pargas hamnarna är privatägda industrihamnar. Det betyder att endast före detta Partek-bundna företag får använda dem.
De allra senaste åren är det Nordkalks kalkhamn som varit flitigast i bruk, då cementhamnen väntar på sin ombyggnad. Nordkalks last lossas i Kalkhamnen. Finncements last lossas via en pråm i cementhamnen.
– I Pargas anlöps hamnen av cirka 250 fartyg i året, och det är svårare att ge något medeltal för en vecka eller månad, variationen är så stor. Vintertid är det lugnare, på sommaren är det full rulle.
När man i större hamnstäder, såsom nere i Europa, kan se tiotals fartyg ligga utanför hamnarna i väntan sin tur, är rusning med Pargasmått mätt att ett fartyg är inne, ett annat väntar på ingång och ett tredje har startat resan hitåt.
– Vi har också kunder som anlitar Nådendal och Åbo, men någon värre rusning är inte vanlig här i trakten, säger Saanilehto. Vi är alltså inte begränsade till Pargas utan utför också vår service i andra när belägna hamnar.
Mycket byråkrati då ett skepp kommer lastat
Tid är förstås pengar och kunden är nöjdast om anlöp, lossning och lastning går smidigt. Det är målet.
– Det är ganska mycket byråkrati, tullen har många regler, vissa av dem EU-styrda. Ett fartyg måste finnas inskrivet i ett visst program inom en viss tidsram innan det anlöper och det betyder på ett sätt att vi jobbar 24/7.
– Vi ska alltid ha telefon eller dator tillgängliga, för det är möjligt att ankomst eller avgång ändrar med kort varsel.
Tullen vill till exempel veta vad lasten innehåller, vem som är kapten, få en lista på personalen ombord, veta vad fartyget har i lager, hur avfallshanteringen sköts, hur säkerheten sköts och få en lista på de tio senaste hamnar fartyget har besökt.
Logistiken till sjöss och fartyg har alltid intresserat
Saanilehto blev inte skeppsmäklare eller fartygsagent av någon slump.
Redan när hon som ung blev merkonom läste hon logistik och jobbade somrar på Viking Lines passagerarfartyg. Senare läste hon sig till tradenom vid Åbo yrkeshögskola med logistiken till sjöss som inriktning inom studierna i internationellt entreprenörskap. Mellan studierna hann hon bo och jobba i Tyskland något år.
– Till arbetsuppgifterna i Tyskland hörde skadeanmälningar på containers och långtradare, fakturering, inventering av utrustning i hamnen och manskapsärenden med mera.
Nu jobbar hon med bulklaster och jobbet går mestadels på engelska.
– Ryska skulle det vara bra att kunna också, men det kan jag inte, säger Saanilehto.

Tove Saanilehto och Kai Lintunen jobbar i Pargas, företagets hemmahamn finns i Ingå (bilderna på väggen). Foto: Anja Kuusisto
Pendlar till Pargas på jobb
Ett internationellt jobb har hon oberoende, i småstaden Pargas där hon är uppvuxen. Hon och hennes familj bor i Masku, både hon och kollegen Kai Lintunen är pendlare till Pargas.
– Fartygstrafiken är livsviktig med tanke på Pargas geografi. Att köra alla de här transporterna längs landsvägen skulle vara svårt med på tanke av Pargas läge, säger Saanilehto.
Kai Lintunen inflikar:
– Ur geografisk synvinkel är hela Finland en ö. 90 procent av varorna till och från Finland kommer sjövägen.
– Det är fint det, säger Tove Saanilehto. Jag har alltid tyckt det har varit något magiskt med när ett fartyg anländer och när det far. Så fast min yrkesbana tagit sina kringelikrokar är jag precis på rätt ställe nu.
Inkoo Shipping
Företag med egen privatägd hemhamn i Ingå. Där finns huvudkontoret, i Pargas finns ett avdelningskontor.
Äger sedan augusti i år också Kantvik Shipping i Kyrkslätt.
Skeppsmäklarna eller fartygsagenterna utför skeppsklarering, förtullningar och andra speditionsuppdrag.
Har över 50 anställda, två av dem jobbar vid kontoret i Pargas.
Hamnarna i Pargas anlöps av cirka 250 fartyg i året. Ingåhamnen av drygt 400, och de fartygen är dock i regel större och har större last.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.