Förflytta dig till innehållet

Skatteundantag väcker debatt på Åland – skattefri försäljning på fartyg för med sig handelshinder för exporten

Ålands skattefrihet skapar huvudbry för de åländska företagarna. Foto: Kim Lund


Företagarna på Åland (FPÅ) har väckt debatt om Ålands specialarrangemang för beskattning. Åland är en del av EU, men inte skatteunionen. Det gynnar sjöfarten, men gör Åland till ett tredje land i förhållande till EU när det gäller handel.
Skattegränsen låter rederierna erbjuda taxfreeförsäljning ombord. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger till Ålandstidningen att det inte är ett alternativ att slopa skattegränsen.
– Då upphör stora delar av trafiken till Åland, säger Löfström till Ålandstidningen.
Samtidigt skapar skattegränsen huvudbry för företag som vill exportera eller importera varor.
– Fokus i debatten har blivit fel. Vi vill inte ha bort skattegränsen utan osynliggöra den, säger Mats Adamczak, ordförande för FPÅ till SPT.

Kostnaderna för företagen kan fördubblas

Enligt Adamczak betalar företagare dubbla speditionsavgifter för varor samtidigt som varuleveranser tar alldeles för länge. Det uppbärs inga tullavgifter, men varorna måste deklareras eftersom tullen uppbär mervärdesskatt.
Adamczak beskriver Åland som ett entreprenörssamhälle, men ändå existerar så gott som inga webbshoppar. Kostnader, långa leveranstider och arbetsmängden för att deklarera varje enskild vara gör att det inte är lönsamt.
– Det går egentligen inte att ha en webbshop som säljer utanför Åland.
Adamczak hoppas att politikerna ska hitta en lösning för att underlätta för företagarna. Ett förslag är ett tullager som små- och medelstora företag skulle få utnyttja och att landskapsregeringen anställer tjänstemän som sköter deklarationerna.
– Skattegränsen har stora fördelar, men företagarna önskar att vi skulle ha samma villkor som i övriga EU-länder.

Brexit kan gynna ålänningarna

Ålands näringsminister Fredrik Karlström (Moderaterna) säger att landskapsregeringen jobbar med Tullen för att få till stånd ett så smidigt system som möjligt.
– Det är komplicerat för småföretagarna att exportera till den europeiska marknaden. Jag tror att vägen framåt är en utvecklad digitalisering, säger Karlström.
Blanketter ska få ge vika för elektroniska system. Samtidigt lyfter Karlström också fram möjligheten att grunda vad han kallar ett handelshus som koordinera gränsöverskridande handel och hjälpa företagen. Karlström vill inte ta ställning till FPÅ:s förslag om ett tullfritt lager.
– I det här skedet har vi inte utrett eller funderat på en sådan modell.
Karlström tror också att brexit kan komma med nya lösningar. Åland är litet i EU, medan Storbritannien är en stor handelspartner för unionen.
– Det måste hittas system för att britterna ska kunna handla med EU och de lösningarna kan kanske fungera också på mindre områden som Åland.

Den skattefria försäljningen på Sverigebåtarna behövs för att hålla Ålandstrafiken i gång. Foto: Jan-Ole Edberg


Tullchef Eva Enges berättar att det redan i dag finns några tullager på Åland. Men hur FPÅ:s förslag ska underlätta för företagarna har hon inte klart för sig.
– Frågan är vem som ska ansöka om tullagertillstånd och till vilken nytta.
Ett lager skulle vara en ytterligare mellanhand och då skulle det ta ännu längre tid för varor att nå fram. Enligt Enges är det också ganska enkelt att deklarera varor redan i dag och allting sköts elektroniskt.
– Handeln mellan Finland och andra EU-länder är inte heller fri från byråkrati. Om det är frågan om större handel så måste man göra en inre skatteanmälan.
Snart kommer hur som helst ett nytt förtullningsprogram att träda i kraft.
– Det borde göra det enklare för företagarna, säger Enges.

Ålands skatteundantag
Då Finland gick med i EU blev Åland ett undantag när det gäller beskattning. EU:s direktiv om mervärdesskatt och punktskatt gäller alltså inte och det finns en skattegräns mellan Åland och övriga EU.
Åland är med i tullunionen och tullen uppbär inga tullavgifter. I praktiken måste ändå varor till eller från resten av EU deklareras eftersom tullen uppbär moms och punktskatt.
Skattegränsen tillåter fartyg som åker via Åland att ha taxfreeförsäljning ombord. Utan skattegränsen uppskattas trafiken till Åland minska betydligt.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter