Förflytta dig till innehållet

Skarvar ser ut att ha etablerat sig på Tjuven i Pargas – ”Det har legat i luften redan en tid”

Tom Jansson
ett bildkollage över skarvbon, byggnader och bryggor med skarvspillning
Så här såg det ut på Tjuvholmen, eller "Tjuven", då Tom Jansson från Pargas Port Rotaryklubb besökte ön under veckoslutet.

Under veckoslutet fick sig Tom Jansson från Pargas Port Rotaryklubb en otrevlig överraskning då han besökte friluftsön Tjuven i Kyrkfjärden utanför Pargas centrum för att snygga upp inför sommaren.

– Det talades redan i fjol om att man sett skarvar också på Tjuven och hade jag vetat om läget hade vi säkert åkt dit redan tidigare för att inspektera läget.

Jansson räknade till fler än tio skarvbon i träden på ön och vit fågelspillning fanns överallt, bland annat på utedassets väggar och på marken.

Grillplatsen som invigdes redan 2008 samt utedasset och bryggan från år 2020 på ön upprätthålls av de båda rotaryklubbarna i Pargas och under veckoslutet har bland annat bryggan tvättats ren från spillning.

en karta över öar utanför Pargas centrumMapcreator/Mikael Heinrichs
Öarna Högen och Tjuven ligger ett stenkast från Pargas centrum.

Arrenderas av rotaryklubben

Ön ägs av Pargas stad, Pargas kyrkliga samfällighet och Nordkalk, men arrenderas av Pargas Port Rotaryklubb.

De båda rotaryklubbarna i Pargas ska för övrigt gå samman i sommar då Pargas Port Rotaryklubb upphör i slutet av juni och medlemmarna övergår till Pargas Rotaryklubb.

En tidsfråga

Då ÅU ringer upp Olav Granström som är områdeskonsulent på Åbolands fiskarförbund och verksamhetsledare för Pargas-Nagu fiskeriområde säger han att en invasion av skarvar på Tjuven ”legat i luften” redan en tid.

Ön Högen som ligger en bit vidare mot Lillholmen har redan i flera år haft en betydande skarvkoloni.

Det var på våren 2020 som det observerades en skarvkoloni på den obebodda, cirka 6 hektar stora ön utanför Pargas centrum. Pargas-Nagu fiskeriområde ansökte om undantagslov för att få driva bort skarvarna från Högen och andra öar i Kyrkfjärden under åren 2021–2025, men beviljades i stället jaktlov för upp till 200 skarvar under hösten.

Granström ber att få se bilderna och är inte särskilt optimistisk efter att ha sett dem.

– Om skarvkolonin kommer åt att expandera på en så liten ö, kan det nog vara kört för den friluftsholmen, säger han.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter