Skärpt invandringspolitik väcker starka känslor bland Åbopolitiker

Regeringsprogrammet ”Ett starkt och engagerat Finland” presenterades av regeringsbildare Petteri Orpo (Saml) fredagen 16 juni.
Medan stadsfullmäktige i Åbo får beröm för sitt långtidstänk och för sin öppenhet sågas den nya regeringen för sina riktlinjer för invandringspolitiken, säger två Åbopolitiker med invandringsbakgrund.
Hård kritik
Samlingspartisten Muhis Azizi sitter som första viceordförande i stadsfullmäktige i Åbo. Han fördömer regeringens planer på att skärpa riktlinjerna för invandringspolitiken.
– På grund av den nya regeringen sätter vi fokus på fel saker. Vi har fastnat i våra egna intressen och vi ger utrymme åt en allt för tydlig fördelning mellan högern och vänstern. Det bådar inte gott för Finland, säger Azizi.
Han säger sig få tiotals meddelanden om dagen av sina väljare men också av andra bekymrade.
– Till mitt mandat hör exempelvis invandringsfrågor. Tack vare att Samlingspartiet sitter i regeringen med Sannfinländarna ställs jag inför en svår situation. Jag står inte för en sådan invandringspolitik som regeringen gör, säger Azizi om de meddelanden som ber honom avgå från Samlingspartiet.
Om SFP:s vara eller icke vara säger Azizi att det nu är svårt för regeringen att bygga broar och förhandla med Sannfinländarna.
– En kompromiss kan inte omintetgöra hela det egna partiets politik, säger Azizi om SFP:s roll i den nya regeringen.
Arbetskraft och invandring
Vänsterpartiets Muhiadin Hersi är ledamot i stadsfullmäktige i Åbo. Enligt Hersi drabbar det nya regeringsprogrammet främst arbetskraften i Finland.
– Vänsterförbundet motsätter sig skärpt invandringspolitik. Vi borde välkomna utländsk arbetskraft i stället för att skrämma iväg den, säger Hersi.
Enligt honom kommer regeringen – och samhället för den delen också – ingen vart med att peka finger mot varandra.
– Det behövs en mera öppen dialog. Det nya regeringsprogrammet ser ut att stå Finland dyrt, säger Hersi.
Både Hersi och Azizi ger tummen upp för samtalsklimatet inom stadsfullmäktige i Åbo.
Handplock ur regeringsprogrammet
Flyktingkvoten: Antalet flyktingar som tas emot per år sänks från 1 050 till 500.
Uppehållstillstånd: Om någon har uppehållstillstånd på grund av arbete måste de lämna Finland inom tre månader efter att deras anställning avslutas. Arbetsgivarna måste meddela Migrationsverket om detta, annars riskerar de straff.
Permanent uppehållstillstånd: För att få permanent uppehållstillstånd i Finland behöver man bo i landet i minst sex år. Utöver detta måste man klara ett språkprov för att visa att man har tillräckliga språkkunskaper. Dessutom måste man kunna visa att man har arbetat i minst två år, med bara kortare perioder av arbetslöshet. Det är också viktigt att man inte har blivit straffad för brott. Dessa krav måste uppfyllas för att kunna få permanent uppehållstillstånd i Finland.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.