Skärpning, Pargas

Det är nästan exakt två år sedan Annika Norrgård och Matti Karplund riktade en skrivelse till Pargas stadsstyrelse. De två huvudförtroendemännen, från förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade FOSU, ville fästa uppmärksamhet på allvarliga ledarskapsproblem, problem som i första hand gällde barnskyddet.
”Förutsättningarna för att arbeta har inte varit sådana, att barnskyddarbete skulle varit möjligt. Det finns djupa konflikter mellan ledningen och de anställda”, sade Karplund då till Yle.
Under en kort tid hade fyra socialarbetare vid Pargas stads familjeenhet sagt upp sig. Orsak: dåligt ledarskap, brister i arbetsmetoderna. De som stack riktade en egen skrivelse till Pargas stad.
”Vi har sagt upp oss eftersom vi inte anser det möjligt att sköta vårt jobb på ett juridiskt och etiskt hållbart sätt under den nuvarande ledningen vid Pargas socialsektor”, avslutade kvartetten skrivelsen i februari 2016.
Till det yttre verkade det i alla fall ändå som om man i Pargas stad var på väg att åtgärda bristerna. Regionalförvaltningsverkets arbetarskyddsinspektör hade varit på besök för att bekanta sig med läget inom barnskyddet och socialtjänster. Personalen hade också fått delta i en enkät om potentiella arbetarskyddsrelaterade risker.
Pargas hade också inlett ett samarbetsprojekt som omfattade en kartläggning av bland annat ledarskap, personalutveckling och delaktighet. Sjuttio anställda omfattades av intervjuerna.
I november ifjol kom sedan en anmärkning från Regionförvaltningsverket, med anledning av missförhållandena inom just stadens barnskydd. Byråkratins kvarnar mal verkligt däremot långsamt, för denna anmärkning gällde alltså de brister som uppdagades för några år sedan.
I samband med anmärkningen blev det tyvärr klart att utvecklingen ingalunda hade gått i rätt riktning sedan 2016, trots allt det som staden hade gjort. Det var fortfarande turbulent inom familjeenheten, kunde ÅU rapportera, så illa att utomstående konsulter hade anlitats för att tillsammans med personalen se över arbetsmetoderna.
En utmaning är att det är svårt att utveckla och förbättra något i en situation då arbetsbördan – antalet barnskyddsanmälningar – växer så snabbt som i Pargas. Trots detta lyckades staden faktiskt under perioden april–september 2017 hålla sig inom de tidsfrister som lagen ställer för åtgärder, enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Tidigare hittades Pargas på THL:s lista över de kommunerna där man inte klarar av tidsfristerna. Nu var staden i topp i vår region, tillsammans med S:t Karins och Mynämäki, som också klarade tidsfristerna.
De senaste dagarnas sorgliga nyheter från Pargas signalerar tyvärr att det ändå inte verkar ha skett en avgörande förbättring under dessa år. Regionförvaltningsverket uppger att de har tagit emot flera anmälningar om missförhållanden vid familjeenheten.
Slutsatserna från den nya granskning som inleddes i oktober är nedslående: Det brister i uppföljningen av socialarbetarnas arbetstider och i ansvarsfördelningen, socialarbetarna vet inte alltid vem som är deras förman, läget för barnskyddets klienter stampar på stället eller förvärras på grund av turbulensen bland personalen (ÅU, 15.3).
Det mesta tyder på att det inte har skett en normalisering efter det kaos som uppstod redan för flera år sedan. Läget i Pargas exploderade nämligen redan 2012. Det året sköt antalet barnskyddsanmälningar i höjden.
Under januari–september 2012 var antalet anmälningar 60 procent högre än året innan. Ett tjugotal barn var då omhändertagna i fosterfamiljer eller på anstalt.
Problemet med att hitta behörig personal till det kommunala barnskyddet var akut, redan då.
Ju mer man läser av allt det som skrivits om barnskyddet i Pargas, desto tydligare blir bilden: De som har som uppgift att skydda de allra minsta och mest utsatta tvingas år efter år stå ut med arbetsvillkor som är de mest slitsamma i Pargas stad. Utveckling och ledarskap åsidosätts då man inom barnskyddet tvinga skynda från en kris till nästa, enligt Regionförvaltningsverket.
Arbetsbördan är oskälig och situationen är klart olaglig, enligt verket. Det här är kritik som inte kan viftas bort.
En av de mest skrämmande detaljerna handlar om brister i dokumentation av det som görs. Det här är också en följd av en ohemul arbetsbörda för de anställda, förklarar Pargas social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist (ÅU, 15.3)
Fundamentet för allt socialarbete är ändå att man noga dokumenterar hur allt går till. Det är inte så att saker och ting bara ”händer” inom barnskyddet. Dokumentation handlar om barnens bästa, allas rättskydd, professionalism. Om man prutar här, far barn illa.
Kommer ni ihåg 8-åriga Eerika i Helsingfors, flickan som misshandlades till döds av sin far och styvmor? I värsta fall får Pargas en egen ”Eerika” innan vi kan se en grundläggande omställning av stadens barnskydd.
Tack Stefan Holmström för din ledare!
Jag ryser då jag läser det sista stycket i din text…
” Kommer ni ihåg 8-åriga Eerika i Helsingfors, flickan som misshandlades till döds av sin far och styvmor? I värsta fall får Pargas en egen ”Eerika” innan vi kan se en grundläggande omställning av stadens barnskydd”.
Om detta skulle hända, vem ja VEM tar då ansvaret för den händelsen? Kommer konstaterandet att vara samma som i Helsingfors? ”Vi visste men vi hann inte…”
Jag hoppas att det finns någon i vår stad (tjänsteman och/eller politiker) som har så mycket ryggrad att hen nu slår ner foten och tar itu med saken.
Nu är det dags att erkänna sina fel och ta en nystart. Uttrycken ”det stämmer inte, man misstolkar, vi har gjort allt” dom går inte längre hem hos någon. Är inte längre enbart besviken på den högsta ledningen eller ledningen på den aktuella avdelningen, nu sträcker sig min besvikelse tyvärr redan till mina partikamrater -varför har ni blundat, låtit er vilseföras? Ni har vetat, men har ändå valt att skydda och hålla tjänsteman om ryggen – varför? Med ett politiskt samarbete hade det aldrig gått så här långt, nu får alla skämmas, tyvärr.
Avgå omedelbart Pargas stads ledning! Att äventyra barns säkerhet är ett allvarligt brott att ni täcks!!!! Ni kommer att få ett staff för eller senare