Skäribönder i kris – tungtransporterna skärs ner drastiskt


m/s Kala sköter tungtransporterna i den västra skärgården. Foto: Saariston merikuljetus
De skärgårdsbor som är beroende av tungtransporter till öarna är illa ute. Närings-, miljö-, och trafikcentralens bryggprojekt på Utö har överskridit sin budget med cirka 900 000 euro och samtidigt görs också omfattande bryggarbeten i Nagu gästhamn.
Eftersom bryggorna bekostas med samma pengar som är reserverade för skärgårdstrafiken måste centralen nu begränsa användningen av tungtransporterna i skärgården.
I praktiken betyder det att antalet körtimmar som finns till förfogande i den västra skärgården är högst 300, fördelade på 150 timmar på våren och 150 timmar på hösten.
I fjol kördes det nästan 800 timmar.
Av vårens 150 timmar är redan cirka en tredjedel reserverade för obligatoriska transporter av bland annat bränsle till Nötöboden och avfallshämtning från Utö, säger vd Antti Vehanen vid Saariston merikuljetus som sköter transporterna med m/s Kala.
Det betyder att det inte finns många timmar kvar att sköta skärgårdsböndernas djurtransporter och det bekymrar Jan-Erik Karlsson i Nagu som har kor på sommarbete på Nötö.
Han har en egen pråm som han köra djuren med, men alla har inte den möjligheten, säger han.
– Vi har byggt upp ett samarbete med Miljöcentralen och hittat en nisch i att ha djuren på bete på holmarna och litat på att det ska fungera. Om det inte gör det måste vi hitta på något annat att göra.
Karlsson har nu sammankallat till ett krismöte för skärgårdsbönderna då man ska fundera på hur man kunde koordinera transporterna och trygga boskaps- och andra nödvändiga transporter. Ett alternativ kan vara att konkurrensutsätta verksamheten och köpa tjänsterna av någon privat aktör.
Men huvudsaken är att alla användare förstår situationens allvar. Att ta ut virke eller mylla till en holme med m/s Kala är inte rätt prioritering, säger Karlsson.
– Alla måste hjälpas åt för att få det att fungera. Tungtransporterna bör användas endast för transport av farligt gods, bränsle, djur och annat som inte förbindelsebåtarna tar ombord. De som inte har de här behoven kan köpa tjänsterna privat eller anlita förbindelsebåtarna. Bjuder alla till så klarar vi det här.
Också i Kimitoöns skärgård är det högsta antalet körtimmar högst 300 i år. Där är behovet inte lika stort som i Väståboland och i fjol körde Skärgårdens sjötransport ab endast cirka 150 timmar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.