Förflytta dig till innehållet

Skärgårdspolitiker: Strandbyggandet är inget problem

Det finns fortfarande gott om lediga stränder i skärgården, trots att byggandet har ökat markant de senaste åren. Foto: Kim Lund


Pargas miljönämnds förra ordförande, Heisalabon Andreas Johansson (SFP) har svårt att förstå påståendet att den ökande strandbebyggelsen stänger stränder för turister och tillfälliga besökare.
Inom Pargas stad finns flera offentliga stränder där man kan bada och njuta av strandlivet, som till exempel Bläsnäs, Framnäs i Nagu och Likholmen i Korpo.
Dessutom finns det gott om lugna och fridfulla stränder där man med hänvisning till allemansrätten kan hitta sitt eget smultronställe.
– Har man grundläggande kunskaper i att läsa en karta hittar man säkert en ledig strand. Men folk har blivit så bekväma att om ingen pekar ut din egen strand så finns den inte, säger Johansson.

Andreas Johansson. Har lämnat politiken men är fortfarande engagerad i samhällsfrågor som strandbyggandet. ÅU-foto


Det var i lördags som ÅU skrev om Egentliga Finlands förbunds utredning som visar att cirka 700 kilometer strandlinje har byggts ut i Skärgårdshavet de senaste tio åren och att 50 procent av stränderna är bebyggda. I utredningen ingår också tätorter som Åbo och Nådendal och de regionala skillnaderna är därför stora.
I Kimitoön finns det i alla fall gott om obebyggda stränder, säger bygg- och miljötillsynsnämndens ordförande Kim Viljanen (FS). Han bor i Dragsfjärd och har stuga i Hitis skärgård.
– Vi har en stor arkipelag med många öar och jag har aldrig upplevt att det är trångt. Kommunen har också försökt koncentrera byggandet till vissa öar och lämnat andra obebyggda. Jag ser inte det här som ett problem.
En stor förändring har det ändå skett vad gäller byggandet i skärgården. När stugorna som byggdes på 1960- och 70-talen var små och spartanska är dagens fritidshus ofta stora och skrymmande. När ett sådant byggs på en öde ö i utskären måste byggandet ske med eftertanke, säger Viljanen.
– Här har tjänstemän som byggnadsinspektörer ett stort ansvar. Man kan inte bygga vad som helst var som helst.
Trots att det finns en byggrätt på en tomt behöver det inte automatiskt betyda att det är miljömässigt klokt att bygga just där och då måste platsen för byggrätten kunna flyttas..
Någon orsak för kommunen att begränsa strandbyggandet tycker Viljanen inte att det finns.

Kim Viljanen. Foto: Privat


Inte heller Johansson tycker det behövs några nya direktiv som stävjar byggandet vid stränderna. Byggandet styrs av kommunens planläggning och har någon något att invända kan hen anföra besvär då en ny plan läggs till påseende för att på så sätt påverka byggandet.
– Du får ändå inte bygga var som helst och många av de stugor som i dag finns på små kobbar skulle inte gå att bygga i dag.
– Men när byggloven beviljas bör kommunen följa upp hur det byggs och att byggandet gör så lite åverkan i naturen som möjligt. I bland kunde man också ha gemensam strand för flera tomter.
I Pargas byggs det cirka 30 nya fritidshus per år, i Kimitoön är motsvarande siffra mellan 20 och 30.

Stugorna som byggdes för 40-50 år sedan var betydligt mindre och enklare än dagens fritidshus. Foto: Kim Lund


Att det ökande byggandet påverkar omgivningen förnekar varken Viljanen eller Johansson. Men att konsekvenserna enbart skulle vara negativa håller de inte med om.
– Det är en påverkan, men den inte alltid av ondo. Häckande sjöfåglar kan till exempel söka skydd från predatorer under verandor och altaner. Frågan är inte så svartvit och den skulle kräva en djupare miljöfilosofisk diskussion, säger Johansson.

Den här ejderhonan har hittat en fristad under en veranda i skärgården. Foto:Kim Lund


Också Viljanen tar sjöfåglarna som exempel. Fåglarna hittar skyddade häckningsplatser vid stugorna och den omfattande ejderhäckningen på Bengtskär visar att fåglarna också vänjer sig vid människor.
– Jag tror inte att själva byggandet är ett problem. Men en del människor tar sina hundar med sig till sina öar under häckningstiden och det ställer till med större skada. Också mårdhundar och minkar stör häckningen. Men alla borde ta sitt ansvar för att fåglarna får vara i fred.
LÄS OCKSÅ: Stugorna tar över stränderna- 700 kilometer strandlinje har bebyggts de senaste tio åren
   Naturen lider då stränderna byggs ut

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter