UPPDATERAD: Skärgårdsnämnden i Pargas hittade problem med vintertidtabellerna – söndagens dagsbuss från Åbo till Houtskär blir knepig

Vinterns tre stora brobyggen mellan Kustö sund och Hessundet i S:t Karins och Pargas kommer med all sannolikhet att ställa till det för busstidtabellernas del mellan Åbo och skärgården.
De redan nu på sina ställen väldigt tajta busstidtabellerna, där skärgårdsbussarna verkligen får ligga i för att hinna till de färjeturer som är någotsånär synkroniserade med följande färjepass, kan komma att prövas ytterligare i vinter.
Dessutom borde bussturerna åtminstone i ett optimalt scenario kombinera vettigt med förbindelsebåtarnas tidtabeller – oftast i två riktningar.
Ett exempel på en busstur där det här på inget vis fungerar är lördagsavgången från Åbo klockan 12.55 som ankommer till Galtby i Korpo klockan 15.10. Färjan till Houtskär avgår klockan 15.00.
Söndagstur ett frågetecken
Skärgårdsnämnden i Pargas uppmärksammades vid sitt senaste möte i tisdags som ett extrainsatt ärende om ett kommande problem från och med den 1 november, då Finferries tar i bruk sin vintertidtabell.
Enligt den avgår färjor från Lillmälö (Pargas) till Prostvik (Nagu) klockan 13.15 och 14.15 på lördagar och helgdagar.
Det betyder i sin tur att bussturerna från Åbo till Korpoström på lördagar klockan 12.55 (med möjlighet att ta färjan från Galtby till Norrskata klockan 15.15) och från Åbo till Korpoström på söndagar klockan 12.25 (då med förbindelse till Mossala i Houtskär) blir omöjliga att förverkliga enligt nuvarande modell.
Bussarna är i Galtby tidigast klockan 15.35, då färjorna redan avgått och söndagens Mossalaförbindelse går om intet för den som åker utåt.
Trots det hittas de här turerna fortfarande i tidtabellssökningen på Seutu+, både i den övergripande tidtabellsöversikten och i ruttplaneraren, med exempeldatum efter den 1 november.
Nämnden föreslår ändrad paustid
Nämndens ordförande Christer Friis (SFP) konstaterar att dagsturen på söndagar trots allt varit rätt populär bland användarna, eftersom den gett möjligheten att komma till Houtskär under dagstid på söndagarna.
– Nämndens förslag till NTM-centralen och Finferries är i stället att göra om pausen så att den ena hybridfärjan håller sin paus i Lillmälö mellan 13.15 och 13.45 så att bussen kan åka med 13.45-avgången mot Nagu.
Enormt pussel med många faktorer som spelar in
Pargas turismchef Benjamin Donner som också från stadens sida håller i tidtabellsdiskussionerna konstaterar att pusslet är väldigt svårt att lägga och att man inte i det här skedet har mera information om det hela.
– Jag är övertygad om att man gjort sitt bästa för att få pusslet att gå ihop, men det är så många olika faktorer som spelar in. Rent allmänt skulle jag ändå säga att tidtabellsarbetet har gått mot det bättre i och med att vi suttit ner tillsammans med NTM-centralen, Finferries och bussbolagen och också försökt få in lokal sakkännedom i våra gemensamma förhandlingar.
Det är NTM-centralen i Egentliga Finland som fungerar som upphandlande part både för skärgårdens busstrafik och för färjetrafiken. ÅU lyckades inte under torsdagen nå någon på NTM-centralen som kunde kommentera saken.
Under fredagen återkommer Hannu Lehmus från LS-Liikennelinjat som har hand om busstrafiken och konstaterar att bussbolagets förhoppning är att man ska kunna fortsätta trafikera enligt samma modell som under våren, det vill säga med en färjeavgång klockan 13.45 från Lillmälö.
– Det är utan vidare vår förhoppning, men vi får vänta och se vad Finferries svarar på den saken. Vi har en plan B, men den skulle tyvärr betyda att förbindelsen ut till Mossala på söndag bryts.
LÄS OCKSÅ
Uppdaterad 20.10 klockan 17:12 med Hannu Lehmus kommentar.
Fint att skärgårdsnämnden tar upp frågan. De som bor längst bort påverkas mest. Stora o fina färjor o broar hjälper inte om människornas behov inte beaktas.
Vet int om sånt men tex hur ska Houtskärs eleverna hinn me fr skolan när de slutar sådär tre tiden o bussen tar ner dom ti Galtby ?Måst bussen börja gå tidigare o skolan sluta tidigare pga detta?
Just pga sånthär så har undertecknad förespråkat denna Skärgårdsnämnd. En instans som bevakar och enligt bästa förmåga åtgärdar. Till det behövs rundabords-förhandlingar. Vem skulle annars bry sig om inte skärgårdsborna själva?