Förflytta dig till innehållet

Skärgårdskompaniets vd säker trots skulderna: "Örö öppnar som vanligt"

Servicen på Örö har knappast någon klagat på och naturen är en upplevelse, med kilometervis obebyggda stränder.


– Örö öppnar som vanligt. De första större grupperna kommer nu i veckan och till veckoslutet har vi fullt hus. Efter det är våren väl bokad med grupper så gott som alla dagar. Sommarens förhandsbokningar är fler än tidigare säsonger.
Det säger Herrick Ramberg, vd för Skärgårdskompaniet ab som driver turismbusinessen på Örö. Han tycker inte att det är skäl att lyfta fram bolagets ekonomiska problem (se ÅU 7.4 och artikeln ”Skulder kan driva turismföretag i konkurs”).
Som bäst för vi en dialog med Skatteverket om våra obetalda skatteskulder. Vi diskuterar en betalningsplan så vi får ordning på läget efter en lång och tung vinter som nu äntligen är över, säger han.
–  Isläget gjorde att vi måste avboka en del beställningar i mars, och den sena våren gör att säsongen kan starta ungefär en månad senare än i fjol. Allt inverkar på allt och jag sticker inte under stol med att vi har samlat på oss en del fodringar, men det är under arbete, säger han.
Örö i Hitis skärgård var i hundra år i militärt bruk men 2015 öppnades ön för turism. Den ingår i Skärgårdshavets nationalpark och ägs av Forststyrelsen. Där säger parkchef Henrik Jansson att Örö öppnar normalt enligt vad man nu vet.
– Men det finns skulder som ska drivas in, säger han.
Skulderna handlar om den hyra som Skärgårdskompaniet ska betala till ägaren, Forststyrelsen. Hur stor hyran är kan Janssons inte avslöja, hänvisande till kontraktet med Skärgårdskompaniet.
– Tillsvidare gäller kontraktet, Skärgårdskompaniet är vår hyresgäst, konstaterar han.
Det är två år kvar på kontraktet.
– Jag utgår från att Skärgårdskompaniet fortsätter verksamheten men också vi har hört om skatteskulder, så vi håller nu på och sätter oss närmare in i den situationen.
Har ni en plan B?
– Jo, både en plan B och en plan C, men vad de går ut på vill jag inte avslöja nu, säger Jansson.
Örö har varit en enorm framgång med jättefina besöksantal. Betydelsen för det lokala näringslivet är stor. Många av ortens företagare berörs.
– Jag litar på att allt reds upp så Örö kommer i gång som vanligt med säsongen. Vi vet att det finns problem, det har vi vetat sedan i fjol, säger Sixten Laine med bageri på grannön Rosala, därifrån bröd har levererats till Örö.
I Kasnäs hoppas företagaren Petri Järvinen att allt ska reda upp sig och Örö fortsätta som den lokala turismens dragplåster.
– Vårt företag gör nu för tredje året magasinet Örö Kompass som i fjol trycktes i 15 000 exemplar. Vi gör det i samarbete med Herrick Rambergs personal men den största ekonomiska risken tar jag så förstås känns det nervöst, säger Järvinen.
Flera andra lokala företagare som ÅU har talat med berättar om obetalda räkningar och tvekan inför att fortsätta samarbetet. Det finns också en undran över varför Forststyrelsen inte har rett ut sådana här frågor under vintern så att allt skulle vara i skick nu då säsongen ska köra i gång.
Andra undrar om det var så klokt att låta bara ett företag ta hand om Örö; i ett skede talades det om att fyra-fem skulle ha valts, med varsitt ansvarsområde, men sedan fick Skärgårdskompaniet ab ensamt ta hand om businessen på Örö.
Vid Kimitoöns kommun vill man inte kommentera. Men Örö är kommunens största enskilda besöksmål av de ställen där dagsbesökare räknas – också i fjol såg över 30 000 personer ön.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter