Förflytta dig till innehållet

Skärgårdshavets biosfärområdes kalender tipsar och utmanar oss leva hållbart

Katja Bonnevier och Aija Mäkinen med kalendern. Foto: Anja Kuusisto


Skärgårdshavets biosfärområde har utkommit med en hållbarhetskalender som finns både på nätet och i väggkalenderform.
Det är en årskalender utan siffror och veckodagar. Det är alltså en kalender som fungerar i flera år.
I stället för att berätta om veckodagar utgår den ifrån biosfärområdets tre funktioner i Skärgårdshavet: bevara, utveckla och stödja. Kalenderns text är sedan kopplad till några av de globala målen för hållbarhet per månad.

Lokal koppling finns till globala målsättningar

Biosfärområdets mål bildar på det sättet månadens tema – i februari till exempel så här: ”Vi vill bevara skärgårdens kulturarv”.
Under symbolerna för målen följer en text med konkreta utmaningar och tips för den egna vardagen, hur vi kan leva på ett hållbart sätt.
Till exempel: Koka din egen sylt. Fiska eller köp lokalt fångad fisk.
– Kalendern är inte tänkt som någon pekpinne utan vi försöker uppmuntra alla till att resonera kring sina eget liv, säger Aija Mäkinen, som inom ramen för sitt projektjobb vid biosfärområdet har jobbat med kalendern.
Kalendern kanske kunde kallas en slags inspiratör för våra liv, här och nu, månad för månad.
Hur man ska gå från ord till handling vad gäller abetet för de globala hållbarhetsmålen är något som Skärgårdshavets biosfärområde har tänkt till om.

Biosfärområdet har två produkter kring hållbarhetsmålen

– Tanken var att vi, biosfärområdet, skulle få till stånd två produkter som vi själva och våra samarbetspartners har glädje av i jobbet kring hållbarhet, förklarar Katja Bonnevier, koordinator vid Skärgårdshavets biosfärområde.
Anna Moa Westerlund jobbade i fjol med den ena produkten, en kortpacke kring hållbarhetsmålen, och Mäkinen har jobbat med kalendern.
Projektet var Leader- och kulturfondsfinansierat.
– Användarna är av många slag, framförallt skolor och bibliotek har med glädje tagit emot korten, säger Bonnevier.
Den andra produkten, kalendern, är så färsk att dess distribution nyligen har börjat. Alla fotografier och fotografer i kalendern har en lokal koppling till Skärgårdshavet i någon form.

17 globala hållbarhetsmål

På FN:s klimatmöte 2015 enades FN:s medlemsstater om en rad mål för hållbar utveckling.
Finland har också nationellt förbundit sig till handlingsplanen som kallas Agenda 2030, då avsikten är att målen uppnås före 2030.
Syftet med handlingsprogrammet och målen är att avskaffa extrem fattigdom i världen och trygga välfärden på ett sätt som är hållbart med tanke på miljön. Arbetet går ofta hand i hand.
Programmet innehåller 17 olika mål som gäller hållbar utveckling och devisen är ”Ingen ska lämnas utanför”.
 

Symbolerna för de globala hållbarhetsmålen. Illustration Finlands utrikesministerium

Kalenderbilder i ÅU

ÅU kommer att publicera bilder ur hållbarhetskalendern i den tryckta tidningen, en gång i månaden. Det sker inom ramen för ett samarbete med Skärgårdshavets biosfärområde.
Hela kalendern hittas också via Skärgårdshavets biosfärområdes Facebooksida, där biosfärområdet uppmanar en att med egna tips berätta om vad man gör kring temat hållbarhet i allmänhet och månadens teman i synnerhet, #biosfar2020.
Skärgårdshavets biosfärområde inrättades år 1994 och består av de åboländska skärgårdsområden som tillhör Pargas stad och Kimitoöns kommun.
Mera info finns på www.biosfar.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter