Skärgårdshavets biosfärområde får nya partners, som lovar jobba för hållbar utveckling


Katja Bonnevier är koordinator för Skärgårdshavets biosfärområdet. Foto: Anja Kuusisto
Skärgårdshavets biosfärområde har fått två nya partners, nämligen Åbolands naturskola och Skärgårdscentrum Korpoström.
– Att bli partner är något man ansöker om. Samtidigt sätter upp egna målsättningar för sin organisations hållbara utveckling, förklarar biosfärområdets koordinator Katja Bonnevier.
Att vara partner betyder också en mer varaktig och tydligare ställning, än att enbart samarbeta kring lösare former.
Avtal stakar ut egna målsättningar i arbetet för hållbar utveckling
Avtalen om partnerskap är femåriga.
– Att aktörer som naturskolan och skärgårdscentret är partners känns naturligt, men det betyder också att de var för sig har ställt upp egna mål för hur de jobbar för en hållbar utveckling i samband med skärgården och biosfärområdet, säger Bonnevier.
– Det görs inte någon certifiering för partnerskap, utan det baserar sig på ansökan och avtalet med oss. Vi vill ändå gärna att den som är intresserad först diskuterar med oss, så inte ansökan görs i onödan.
Naguföretagaren Charlotta Björklöf är även med
Också företag och företagare kan ingå partnerskap med det av Unesco definierade biosfärsområdet. Företagaren Charlotta Björklöf, som driver en gård i Nagu, har ingått ett avtal redan tidigare.
Skärgårdshavets biosfärområde fungerar på det här sättet som ett paraply för arbetet för hållbar utveckling i skärgården.
Biosfärområdets varaktiga samarbetspartners är också Åbo akademi, Turun Yliopisto, NTM-centralen, Forststyrelsen, Pargas stad och Kimitoöns kommun samt Egentliga Finlands förbund.
LÄS OCKSÅ:
Skärgårdscentrum Korpoström får stor utställning om fiske
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.