Förflytta dig till innehållet

Skärgårdsguiderna belönar Art Bank-galleristen Ted Wallin som ger Pargas synlighet

Arkiv/Anja Kuusisto
En man i kavaj och scarf.

Arkiv/Anja Kuusisto

Galleristen Ted Wallin i Pargas, här med ett leende som kanske tillhör karaktären Ted Dalí, uppmärksammas av Skärgårdsguiderna. Foto: Anja Kuusisto


Ovanför ytterdörren hänger en av Pargas antagligen mest Instagram-delade motiv, en karakteristisk Stefan Lindfors-myra och i trappuppgången möts man av en imponerande skulptur, en replik av en kinesisk Terracotta-krigare.
När Ted Wallin tar emot i sitt konstgalleri Art Bank ser jag myrorna gå igen i hans scarf. Det visar sig att halsduken endast finns i ett exemplar, den är en gåva.
Ett verk av släktingen och vännen Lindfors hänger i trappan också, och i aulan ser jag en flerdimensionell färgvärld som bestämt ser ut som ett verk av HC Berg, och förstås finns här Matti Hyvärinens silver.

Samtal om att leva och dö, Ted Wallin bejakar livet

Hyvärinen (1937–2017, S:t Karinsbo, smyckesdesigner) var Ted Wallins goda vän.
Vi talar en stund om ålder, om att leva och om att dö.
Eller kanske talar vi om det hela tiden – för när Wallin ombeds berätta om sina företag och om hur det kommer sig att Skärgårdsguiderna tilldelar honom ett pris, då talar vi väl om att bejaka livet.
Det är en konstform som Ted Wallin behärskar. Han bejakar utan tvekan livet.
Hans kreativitet kan ibland bli för mycket för omgivningen, så han väljer vem och vad han lyssnar på.
– Stefan var den första som trodde på idén med Art Bank. Varför skulle inte Pargas kunna ha Nordens största Salvador Dalí-samling?

3500-4000 besökare på årsnivå

Dessutom fanns den ju redan här, i Ted Wallins privata ägo. Nu sex år senare är galleriet ett begrepp och åtminstone guiderna som han samarbetar med vet värdet av det.
– Nu har vi 3500–4000 besökare på årsnivå. Säkert finns det många Pargasbor som inte besökt galleriet än, men det ser jag inte som något problem, här finns också många ställen som inte jag har besökt. I Åbo finns mycket som inte Åbobon har besökt.
– Art Banks besökare kommer från alla håll, den världsdel som kanske är minst representerad är Sydamerika. Räknar man också Helsingfors och Tammerfors som utifrån så kommer kanske 90 procent utifrån.

Art Bank ligger i samma hus som Ålandsbanken på Köpmansgatan i Pargas.

Guide med grupp möter reinkarnation

En stor del av galleribesökarna kommer i grupp och har med sig en guide. Inne i Art Bank guidas de av Ted som då blir Ted Dalí.
Han inleder med att berätta att när Salvador Dalí dog 1989 valde han att reinkarneras i Teds kropp i Pargas.
Sen fortsätter äventyret från rum till rum med Dalí-skulpturer, möbler, tavlor. Dalí var surrealist och exceptionell och det är den stämningen besökaren upplever i Art Bank.
– Att våga bjuda på sig själv hör till konceptet, och inte har jag något att skämmas för. Jag vågar säga som det är eller kanske ändå inte är. Det jag säger ska jag kunna argumentera för.
Wallin har låtit sy upp kostymer för sin Dalí-performance. Skräddarsydda, konstnärliga kläder är en metod, lite likt en skådespelare klär han sig i Dalí-rollen.

Svårt hålla tyst

I en ÅU-intervju för sex år sedan fick Wallin frågan om vad han ”vill kunna”. Svaret blev: att hålla tyst.
– Inte kan jag det ännu heller, men guiderna har lärt mig sätta stopp. Guiden står ofta längst bak i gruppen och viftar med sina fingrar när jag har några minuter kvar.
Även i det här galleriet finns det konst som är till salu, och konst som inte är det.
Trots att det kan handla om fyra- och femsiffriga belopp är det mer sällan besökare med de tjockaste plånböckerna som är de givna konstkunderna.
– Vissa bryr sig inte alls om konst, vissa gillar en viss sorts konst, någon trivs i den fjärde dimensionen, någon annan inte.

Idéerna haglar; filmer, musik och träff med prins

Det är ingen ände på Ted Wallins projekt, historier och idéer. Ett pågående handlar om musik, ett i fjol förverkligat var en film om husprojektet Art House tillsammans med filmmakaren Rolf Lindblom, som har vunnit filmpris i Berlin och även tävlat i Canada med den PR-filmen.
Pargas och Art Bank sätts på kartan i de mest överraskande sammanhang. Ett sådant exempel är historien om en tillställning dit Ted Wallin var inbjuden och där prins Albert II var närvarande.
Prinsen hade tidigare deltagit i arrangemangen av en Salvador Dalí-utställning i Monaco. Prinsen kallade Pargasgalleristen till sig och frågade om också Wallin sett utställningen i Monaco.
– Jo det har jag, svarade Ted Wallin, men min är finare, kom och se den!

Ted Wallin

Aktuell som: Belönas med priset som Guidens bästa vän av Skärgårdsguiderna. Den internationella guidedagen firas den 21 februari, men Skärgårdsguidernas pris överräcks i mars.
Motiveringen lyder: ”Wallin har ett trevligt besöksmål för grupper, han bjuder på upplevelser som man kommer ihåg, han har med sina projekt gjort bra reklam och fått synlighet för Pargas och skärgården”.
Är företagare i Pargas som har drivit ett företag med fastighetsskötsel sedan slutet av 1980-talet och Salvador Dalí-galleriet Art Bank sedan 2014. Fick turismens Oscar i Egentliga Finland 2016.
Har via galleriet spridit ordet om Pargas som besöksmål bland annat som gäst i tv-programmen Efter Nio och Egenland samt i många tidningsreportage.
Vill riva ett hus han deläger och kallar skolåda på Köpmansgatan i Pargas.
Vill bygga ett nytt, byggnaden Art House.
Om att leva, om att dö: Det gäller att våga leva. Att dö? Det är också att våga leva.
I sommar och i vinter: Vinter är långkalsonger, sommar är boxers.

LÄS MERA:
Ny ansökan om bygglov för Arthouse inlämnad

Dela artikeln

En kommentar: “Skärgårdsguiderna belönar Art Bank-galleristen Ted Wallin som ger Pargas synlighet

  1. Göran Ek skrev

    Synd att det finns envisa bakåtsträvare som inte vill se en förändring av Köpmansgatan som skulle få mer företagere och kunder om gammalt skräp skulle rivas.
    Kanske skulle vara dags att gå i pension istället för att kämpa emot och pissa i motvind.
    Pargas skulle behöva fler lustigkurrar och visionärer som Wallin. 🙂

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter